Co děláme

V letech 2014 – 2024 díky řadě projektů Asociace AMPI držela uvnitř organizace tým, který aktivně tvořil prostor pro rozvoj tuzemské sítě komunitou podporovaného zemědělství později známé jako KPZkoALICE.

Tento tým propojoval existující potravinové komunity a zemědělce ke vzájemné spolupráci a podporoval vznik nových iniciativ formou osobního poradenství pro koordinátory. Organizoval pravidelná setkání, webináře, semináře i přednášky. Sbíral know-how a sdílel příběhy. Vytvářel vzdělávací programy i materiály. Budoval online platformu kpzinfo.cz jako rozcestník k informačním zdrojům i lidem. Spravoval Adresář farmářů, kde se mohou propojit zemědělci se spotřebiteli. Spolupracoval s dalšími organizacemi v mezinárodní síti URGENCI a přinášel inovace ze zahraničí.

V roce 2024, díky chybějícím finančním zdrojům, AMPI není schopná udržet tým, který by dál aktivně rozhýbával KPZkoALICI. AMPI přehodnocuje své kapacity, zdroje a činnosti. Téma komunitou podporovaného zemědělství bude rozvíjet dál, ovšem jako součást širšího konceptu agroekologie.

    Projekty

    SALSIFI (2020-2023)

    Mezinárodní projekt (Supporting Advanced Learning for Stakeholders Involved in Sustainable Food systems Initiatives, 2020 – 2023) si klade za cíl vyvinout a realizovat inovativní mezinárodní vzdělávací program, který posílí kapacitu sítí KPZ a úředníků na místní, regionální, národní i evropské úrovni (EU) a zapojí je do procesů tvorby veřejných potravinových politik založených na spolupráci. Cílem je vytvořit vzdělávací e-learningový program otevřený pro veřejnost a subjekty, které mají vliv na klíčové aspekty místních potravinových iniciativ (jako jsou (zelené) veřejné zakázky, financování atd.).

    Výstupy projektu jsou k dispozici k otevřenému šíření.

    ADVOCADO: Advocacy Learning Platform – dynamický digitální prostor pro sdílení zajímavých zdrojů z projektu SALSIFI na webu mezinárodní sítě URGENCI.

    URGENCI Podcast, kde najdete rozhovory s lidmi, kteří se věnují prosazování místních potravinových systémů v různých zemí. Mezi nimi rozhovor s filmařem Ondřejem Sovíkem o storytellingu nebo Václavem Izákem o projektu Koalice pro zdravou krajinu

    Příručka Potravinová politika v praxi  ukazuje na vybraných příkladech, jak se lze na různých úrovních (od lokální až po evropskou) zapojit do proměny potravinového systému

    Zemědělství a potravinové iniciativy v souvislostech – Přehled vybraných evropských zemí

    Infografiky: 9 témat na jedné stránce

    E-learning:

    Bio region (2022-2024)

    BIO regiony představují oblasti, kde spolupracují zemědělci, občané i další aktéři spolu s orgány veřejné správy s cílem vytvořit tu zdravé místo pro život. Podstatu spolupráce představuje šetrné hospodaření s místními zdroji, propojení místních dodavatelů s odběrateli a využívání lokálních bio potravin nejen v domácnostech, ale i ve školním či veřejném stravování. Pokud se totiž povede zvýšit poptávku po bio potravinách, vzroste také motivace dalších zemědělců k přechodu na ekologické zemědělství. To má nakonec pozitivní dopad jak na zdraví místních obyvatel, tak i na zdejší přírodu a krajinu. Cílem projektu Živý region Podbrněnsko bylo udělat první krůčky ke vzniku BIO regionu na Jižní Moravě.

    Projekt byl realizován v letech (2022 – 4/2024). Projekt koordinovala Hnutí Duha a podíleli se na něm další organizace včetně AMPI. Naší úlohou byl rozvoj znalostní základny zemědělců ve vznikajícím bioregionu a rozvoj místní potravinové sítě.

    Výstupy lokální potravinové sítě:

    • Oživit krajinu 13. 8. 2023 – Setkání s ekologickými zemědělci na Dobro-Družném statku. / Pozvánka ZDE. Tisková zpráva ZDE. Fotografie ZDE.
    • Webinář: Jak rozvíjet místní potravinovou síť na Podbrněnsku?, 18. 10. 2023 / Pozvánka ZDE. Prezentace ZDE. Videozáznam ZDE.
    • Festival spolupráce mezi zemědělci a spotřebiteli Mrkev v zimě, 19. 1.2024 / Pozvánka ZDE. Fotografie ZDE. Článek ZDE. Video ZDE.
    • Webinář KPZ v praxi: Seznamte se s Dobro-družným statkem, 27. 3. 2024 / Pozvánka ZDE. Videozáznam ZDE.
    • Setkání aktérů potravinové sítě v Jihomoravkém kraji, 18. 4.2024 / Článek a foto ZDE.
    • Video Oživit krajinu aneb proč má smysl tvořit bioregion? K vidění ZDE.
    • Video Dobro-družit aneb seznamte se s ekologickou farmu Dobro-družný statek. K vidění ZDE.
    • Eliška Vozníková Hnutí Duha) – Model lokálního odbytu ve funkčním území. Video ZDE.
    • Nela Vičanová (Impact HUB) – Spolupráce v Živém regionu. Video ZDE.
    • Eva Fraňková (MUNI) – Udržitelný nerůst. Video ZDE.
    • Lucie Sovová (Wageningen University) – Snění o potravinovém systému budoucnosti. Video ZDE.
    • Jiří Hřivna (SP Jasan) – Sociální podnikání a zemědělství. Video ZDE.
    • Libor Kožnar (Živá farma) – Pěstovat bio jídlo přímo pro lidi. Video ZDE.
    • Kutáčkovi (Hospodářství u kozy a petržele) – Aby se člověk nažral a krajina zůstala celá. Video ZDE.
    • Kristýna Hrubanová (NaZemi) – Důstojně a zdravě pracovat znamená i důstojně a zdravě jíst. Video ZDE.
    • Lenka Pietrazsková s Kateřina Rybářová Vavrečková (Kapradí) – Sad, půda, květiny a vzdělávání v souladu. Video ZDE.
    • Helena Továrková (Nadace Veronica) – Sdílená kráva? Ředkve z důchoďáku? Video ZDE.
    • Tereza Kulhánková (Hojnost, Tišnovská spižírna) – Jak na Hojnost – nejen na Tišnovsku? Video ZDE.
    • Markéta Lazarová, Marek Šíp (Contio) – Bezobslužná prodejna jako podpora místního odbytu na venkově. Video ZDE.
    • Hana Tomanová (MAS Slavkovské bojiště) – Slavkovské tržiště. Video ZDE.
    • Zakončení festivalu Mrkev v zimě. Video ZDE.

    LSPA pro Prahu (2020- 2023)

    Lokální a solidární partnerství pro agroekologii (LSPA). Cílem projektu bylo šíření osvěty a rozvoj kompetencí v oblasti udržitelného rozvoje prostřednictvím konceptu LSPA = Lokálního a solidárního partnerství pro agroekologii v čele s komunitou podporovaným zemědělstvím KPZ, spolkovými obchody (typu Obživa na Florenci), začínajícími solidárními podniky (typu Výdejna chutí), komunitními zahradami a farmami. Cílem základní fáze bylo posílit povědomí o potravinových komunitách a jejich propojení s konceptem agroekologie a rozvíjet osvětu veřejnosti o významu agroekologie a lokálního městského zemědělství v Praze a okolních příměstských oblastech.

    Publikované články:

    Festival Mrkev v zimě vol. 2

    Edukativní video Městské zemědělství v Praze

    V rámci projektu jsme vytvořili desetiminutové video s příběhy lidí, kteří hospodaří na pozemcích propachtovaných od Magistrátu Hl. m. Prahy. Video zachycuje příběhy a zpovědi Lucie a Bretta Gallagherovi z Prokopské farmy a Štěpána Říhy z Metrofarm a JinoPole. Spojuje je nadšení pro hospodaření inspirované agroekologií, permakulturou a komunitou podporovaným zemědělstvím (KPZ). Pěstují pro sebe a členy komunity lokální zeleninu, chovají slepice, podporují biodiverzitu. Osobními příklady ukazují, že se i Pražané mohou stravovat lokálně, s respektem k místním zdrojům a klimatu. Sdílí zemědělské zkušenosti nejen mezi sebou, ale i v rámci mentorování studentů Farmářské školy či edukace veřejnosti.

    COACH (2020- 2023)

    Cílem mezinárodního projektu (Collaborative Agri-food Chains: Driving Innovation in Territorial Food Systems and Improving Outcomes for Producers and Consumers, 2020 – 2023) je usnadnit spolupráci mezi zemědělci, spotřebiteli, místními samosprávami a dalšími aktéry s cílem rozšířit krátké zemědělsko-potravinářské řetězce, které obnovují rovnováhu postavení zemědělců, vytvářejí výhody pro výrobce a spotřebitele a podporují inovace v místních potravinových systémech. 8 partnerů spolu s dalšími 12 organizacemi vytváří komunikační a informační platformu CLIP – Communications, Learning & Innovation Platform. V knihovně Living Library najdete 33 příkladů dobré praxe tzv. Beacons  a mezi nimi i projekty z České republiky – KPZkoALICE a Vzdělávací Centrum Konipas. Více o projektu na coachproject.eu

    KPZ pro Prahu (2020-2021)

    Projekt KPZ pro Prahu (2020-2021) směřoval k šíření osvěty o komunitou podporovaném zemědělství KPZ směrem k širší veřejnosti, usnadnění přístupu k informacím a především posílení spolupráce a vzájemného sdílení know-how, síťování existujících komunit, vzdělávání lidí aktivně zapojených do KPZ v Praze a posílení jejich kompetencí. 

    Uspořádali jsme 3 přednášky o významu agroekologie, místních potravinových systémů a motivaci spotřebitelů se do nich zapojit. KPZ jsme představili na informačních stáncích účastníkům Biojarmarku, ZeroWaste festivalu a také na Symposiu Živého zemědělství. Na Symposiu jsme věnovali tématu KPZ hned dva semináře, přednášku a přizvali ke sdílení zkušeností i zahraničního hosta. Dva dny jsme ladili s hybateli národní síť KPZkoALICI na setkání na Toulcově Dvoře. V průběhu projektu jsme uspořádali 6 webinářů pro všechny, kteří se chtějí do KPZ teprve pustit a pro ty, kteří jsou již aktivními členy a chtějí sdílet své zkušenosti s ostatními. Webinářů se účastnilo přes 200 lidí a videozáznam shlédlo dalších téměř 600 diváků. Vzniklo 10 videozáznamů, které jsou k dispozici široké veřejnosti na Youtube.  Obohatili jsme knihovnu zdrojů přístupnou na webu kpzinfo.cz.

    Food&More (2019-2021)

    Cílem mezinárodního Erasmus+ projektu Food&More (2019-2021) je vzdělávání „food citizens“, kteří jsou aktivní při vytváření iniciativ komunitou podporovaného zemědělství.

    VÝSTUPY PROJEKTU

    Toolkit pro potravinové komunity:

    Tréninkový program pro potravinové komunity

    • Průvodce lektora v češtině ZDE a v angličtině ZDE.
    • Pracovní sešit – anglická verze ZDE a česká verze ZDE.
    • Curricullum programu – Modul 1,2 ZDE a Modul 3 ZDE.

    Mentoringový program pro potravinové komunity

    • Příručka „Průvodce mentora“ v češtině ZDE.
    • Webinář „Jak koordinovat KPZ v praxi – KPZ Mezi domy, KPZ Smetanka“. Záznam  ZDE.
    • Webinář „Jak připravit KPZ na sezónu – KPZ Pikovice, KPZ Třináctka“. Záznam ZDE.
    • Webinář „KPZ v praxi -Svobodný statek na soutoku“. Záznam ZDE
    • Webinář „KPZ v praxi – KPZ Kompot“. Záznam ZDE.
    • Webinář „Jak na společné objednávky?“ Záznam ZDE.
        • Seminář: Klaus Struber „Jak založit KPZ z pohledu zemědělce“. Záznam ZDE.
        • Přednáška: Klaus Struber „Nové spotřebitelství v Německu“. Záznam ZDE.
        • Přednáška: Tomáš Uhnák „Agroekologie – cesta k transformaci potravinových systémů“. Záznam ZDE.

        Evropské webináře pro potravinové komunity:

        • How to keep CSA members committed? Záznam zde.
        • How to support your farmer? Záznam zde.
        • More Networks and Mentor for stronger CSA communities? Záznam zde.
        • How to train CSA members as food citizens? Záznam zde.

        Voices for CSA (2018-2019)

        Cílem mezinárodního Erasmus+ projektu « Voices for CSA » (2018-2019) bylo zkvalitnění advokační práce národních a evropských sítí komunitou podporovaného zemědělství. Výstupem projektu je příručka Advokační práce pro komunitou podporované zemědělství – průvodce pro členy a podporovatele KPZ. Průvodce je určen všem, kteří mají nápad, jak odstraňovat překážky a rozšiřovat příležitosti pro KPZ a další krátké distribuční kanály odbytu faremní produkce. Je pro ty, kteří KPZ vnímají spíše jako hnutí, než způsob nákupu a prodeje potravin. Průvodce seznamuje čtenáře se základy advokační práce, představuje kroky k jejímu úspěšnému vedení i základní techniky. Průvodce ke stažení v 8 jazycích na stránkách vzdělávacího portálu mezinárodní sítě URGENCI https://hub.urgenci.net/advocacy/

        SolidBase (2017-2019)

        Mezinárodní projekt  “SolidBase – Financial Sustainability Education for Solidarity-Based Food System” (2017 – 2019) se zabývá finanční soběstačností solidárních potravinových systémů jakým je například KPZ. Cílem projektu je vytvořit praktický vzdělávací program, který nabídne inovativním způsobem nejen potřebné informace, ale i nástroje k zajištění finanční udržitelnosti zemědělců i na ně navázaných potravinových komunit. Více o projektu se můžete dozvědět v příspěvku „Seznamte se… SolidBase“. nebo na stránkách mezinárodní sítě URGENCI, kde najdete zprávy a výstupy z projektu zde. Prozkoumat můžete také materiály na CSA hub.

        V rámci projektu byly vytvořeny nástroje:

        • Příručka vzdělávacího programu programu Solid Base, která nabízí rozšiřující informace v oblasti managementu, finančního plánování, využití digitálních nástrojů a participativního rozhodování. Ke stažení verze v angličtině zde. a v českém jazyce zde.
        • Průvodce lektora k výukovému programu 4 seminářů s popisem použitých výukových metod, časovým plánem, zdroji literatury a souhrnem z výzkumu evropských KPZ. Průvodce lektora ke stažení zde.
        • Vzdělávací plány pro jednotlivé semináře ke stažení zde:
          Modul 1 – Řízení
          Modul 2: Finanční plánování
          Modul 2: SolidBase_M2_Rozpocet_sablona
          Modul 3: Digitální technologie
          Modul 4: Participativní a inkluzivní techniky
        • SolidBaseApp – online aplikace pro plánování rozpočtu v potravinových komunitách a jeho prezentaci podílníkům. Přístup k aplikaci na odkazu https://app.solidbase.info/.
        • Zpráva z výzkumu finanční udržitelnosti mezi Evropskými KPZ. V anglickém jazyce ke stažení zde
        • Zpráva z evropského setkání Hackathon na téma „Digitální technologie pro KPZ“ ke stažení zde.

        Výstupy ze 4 seminářů výukového programu:

        M1 – Management KPZ

        M2 – Finanční plánování

        M3 – Digitální technologie

        M4- Participativní a inkluzivní techniky

        Rozvíjíme KPZ (2016-2017)

        Projekt se zaměřuje na rozvoj a posílení fungujících KPZek a sítě KPZ v ČR v roce 2017.

        • Poskytuje poradenství a semináře nově vznikajícím KPZkám v regionech.
        • Poskytuje platformu pro vzájemnou podporu a komunikaci fungujícím KPZkám a zemědělcům formou společenství KPZ, setkání a školení, online diskusního fóra.
        • Propaguje KPZ mezi veřejností jako systému pro tvorbu vlastního místního potravinového systému založeného na ekologickém zemědělství. Organizuje dny otevřených vrat na KPZ hospodářstvích.

        Projekt je financován dotačním programem Ministerstva zemědělství.

        Zapoj se do KPZ (2014-2017)

        Mezinárodní projekt Be part of CSA! (česky Zapoj se do KPZ!) běžící v letech 2014-2017 v ČR, Maďarsku a Rumunsku. V rámci projektu byly vytvořeny nástroje:

        Výstupy ze 4 seminářů výukového programu:

        Začínáme s KPZ

        Zakládáme KPZ

        Pěstujeme KPZ

        Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie, Ministerstva zemědělství a Hlavního města Prahy.