V letech 2014 – 2024 díky řadě projektů Asociace AMPI držela uvnitř organizace tým, který aktivně tvořil prostor pro rozvoj tuzemské sítě komunitou podporovaného zemědělství později známé jako KPZkoALICE.
Tento tým propojoval existující potravinové komunity a zemědělce ke vzájemné spolupráci a podporoval vznik nových iniciativ formou osobního poradenství pro koordinátory. Organizoval pravidelná setkání, webináře, semináře i přednášky. Sbíral know-how a sdílel příběhy. Vytvářel vzdělávací programy i materiály. Budoval online platformu kpzinfo.cz jako rozcestník k informačním zdrojům i lidem. Spravoval Adresář farmářů, kde se mohou propojit zemědělci se spotřebiteli. Spolupracoval s dalšími organizacemi v mezinárodní síti URGENCI a přinášel inovace ze zahraničí.
V roce 2024, díky chybějícím finančním zdrojům, AMPI není schopná udržet tým, který by dál aktivně rozhýbával KPZkoALICI. AMPI přehodnocuje své kapacity, zdroje a činnosti. Téma komunitou podporovaného zemědělství bude rozvíjet dál, ovšem jako součást širšího konceptu agroekologie.
Mezinárodní projekt (Supporting Advanced Learning for Stakeholders Involved in Sustainable Food systems Initiatives, 2020 – 2023) si klade za cíl vyvinout a realizovat inovativní mezinárodní vzdělávací program, který posílí kapacitu sítí KPZ a úředníků na místní, regionální, národní i evropské úrovni (EU) a zapojí je do procesů tvorby veřejných potravinových politik založených na spolupráci. Cílem je vytvořit vzdělávací e-learningový program otevřený pro veřejnost a subjekty, které mají vliv na klíčové aspekty místních potravinových iniciativ (jako jsou (zelené) veřejné zakázky, financování atd.).
Výstupy projektu jsou k dispozici k otevřenému šíření.
ADVOCADO: Advocacy Learning Platform – dynamický digitální prostor pro sdílení zajímavých zdrojů z projektu SALSIFI na webu mezinárodní sítě URGENCI.
URGENCI Podcast, kde najdete rozhovory s lidmi, kteří se věnují prosazování místních potravinových systémů v různých zemí. Mezi nimi rozhovor s filmařem Ondřejem Sovíkem o storytellingu nebo Václavem Izákem o projektu Koalice pro zdravou krajinu.
Příručka Potravinová politika v praxi – ukazuje na vybraných příkladech, jak se lze na různých úrovních (od lokální až po evropskou) zapojit do proměny potravinového systému
Zemědělství a potravinové iniciativy v souvislostech – Přehled vybraných evropských zemí
Infografiky: 9 témat na jedné stránce
E-learning:
BIO regiony představují oblasti, kde spolupracují zemědělci, občané i další aktéři spolu s orgány veřejné správy s cílem vytvořit tu zdravé místo pro život. Podstatu spolupráce představuje šetrné hospodaření s místními zdroji, propojení místních dodavatelů s odběrateli a využívání lokálních bio potravin nejen v domácnostech, ale i ve školním či veřejném stravování. Pokud se totiž povede zvýšit poptávku po bio potravinách, vzroste také motivace dalších zemědělců k přechodu na ekologické zemědělství. To má nakonec pozitivní dopad jak na zdraví místních obyvatel, tak i na zdejší přírodu a krajinu. Cílem projektu Živý region Podbrněnsko bylo udělat první krůčky ke vzniku BIO regionu na Jižní Moravě.
Projekt byl realizován v letech (2022 – 4/2024). Projekt koordinovala Hnutí Duha a podíleli se na něm další organizace včetně AMPI. Naší úlohou byl rozvoj znalostní základny zemědělců ve vznikajícím bioregionu a rozvoj místní potravinové sítě.
Výstupy lokální potravinové sítě:
Lokální a solidární partnerství pro agroekologii (LSPA). Cílem projektu bylo šíření osvěty a rozvoj kompetencí v oblasti udržitelného rozvoje prostřednictvím konceptu LSPA = Lokálního a solidárního partnerství pro agroekologii v čele s komunitou podporovaným zemědělstvím KPZ, spolkovými obchody (typu Obživa na Florenci), začínajícími solidárními podniky (typu Výdejna chutí), komunitními zahradami a farmami. Cílem základní fáze bylo posílit povědomí o potravinových komunitách a jejich propojení s konceptem agroekologie a rozvíjet osvětu veřejnosti o významu agroekologie a lokálního městského zemědělství v Praze a okolních příměstských oblastech.
Publikované články:
Festival Mrkev v zimě vol. 2
Edukativní video Městské zemědělství v Praze
V rámci projektu jsme vytvořili desetiminutové video s příběhy lidí, kteří hospodaří na pozemcích propachtovaných od Magistrátu Hl. m. Prahy. Video zachycuje příběhy a zpovědi Lucie a Bretta Gallagherovi z Prokopské farmy a Štěpána Říhy z Metrofarm a JinoPole. Spojuje je nadšení pro hospodaření inspirované agroekologií, permakulturou a komunitou podporovaným zemědělstvím (KPZ). Pěstují pro sebe a členy komunity lokální zeleninu, chovají slepice, podporují biodiverzitu. Osobními příklady ukazují, že se i Pražané mohou stravovat lokálně, s respektem k místním zdrojům a klimatu. Sdílí zemědělské zkušenosti nejen mezi sebou, ale i v rámci mentorování studentů Farmářské školy či edukace veřejnosti.
Cílem mezinárodního projektu (Collaborative Agri-food Chains: Driving Innovation in Territorial Food Systems and Improving Outcomes for Producers and Consumers, 2020 – 2023) je usnadnit spolupráci mezi zemědělci, spotřebiteli, místními samosprávami a dalšími aktéry s cílem rozšířit krátké zemědělsko-potravinářské řetězce, které obnovují rovnováhu postavení zemědělců, vytvářejí výhody pro výrobce a spotřebitele a podporují inovace v místních potravinových systémech. 8 partnerů spolu s dalšími 12 organizacemi vytváří komunikační a informační platformu CLIP – Communications, Learning & Innovation Platform. V knihovně Living Library najdete 33 příkladů dobré praxe tzv. Beacons a mezi nimi i projekty z České republiky – KPZkoALICE a Vzdělávací Centrum Konipas. Více o projektu na coachproject.eu
Projekt KPZ pro Prahu (2020-2021) směřoval k šíření osvěty o komunitou podporovaném zemědělství KPZ směrem k širší veřejnosti, usnadnění přístupu k informacím a především posílení spolupráce a vzájemného sdílení know-how, síťování existujících komunit, vzdělávání lidí aktivně zapojených do KPZ v Praze a posílení jejich kompetencí.
Uspořádali jsme 3 přednášky o významu agroekologie, místních potravinových systémů a motivaci spotřebitelů se do nich zapojit. KPZ jsme představili na informačních stáncích účastníkům Biojarmarku, ZeroWaste festivalu a také na Symposiu Živého zemědělství. Na Symposiu jsme věnovali tématu KPZ hned dva semináře, přednášku a přizvali ke sdílení zkušeností i zahraničního hosta. Dva dny jsme ladili s hybateli národní síť KPZkoALICI na setkání na Toulcově Dvoře. V průběhu projektu jsme uspořádali 6 webinářů pro všechny, kteří se chtějí do KPZ teprve pustit a pro ty, kteří jsou již aktivními členy a chtějí sdílet své zkušenosti s ostatními. Webinářů se účastnilo přes 200 lidí a videozáznam shlédlo dalších téměř 600 diváků. Vzniklo 10 videozáznamů, které jsou k dispozici široké veřejnosti na Youtube. Obohatili jsme knihovnu zdrojů přístupnou na webu kpzinfo.cz.
Cílem mezinárodního Erasmus+ projektu Food&More (2019-2021) je vzdělávání „food citizens“, kteří jsou aktivní při vytváření iniciativ komunitou podporovaného zemědělství.
VÝSTUPY PROJEKTU
Toolkit pro potravinové komunity:
Tréninkový program pro potravinové komunity
Mentoringový program pro potravinové komunity
Evropské webináře pro potravinové komunity:
Cílem mezinárodního Erasmus+ projektu « Voices for CSA » (2018-2019) bylo zkvalitnění advokační práce národních a evropských sítí komunitou podporovaného zemědělství. Výstupem projektu je příručka Advokační práce pro komunitou podporované zemědělství – průvodce pro členy a podporovatele KPZ. Průvodce je určen všem, kteří mají nápad, jak odstraňovat překážky a rozšiřovat příležitosti pro KPZ a další krátké distribuční kanály odbytu faremní produkce. Je pro ty, kteří KPZ vnímají spíše jako hnutí, než způsob nákupu a prodeje potravin. Průvodce seznamuje čtenáře se základy advokační práce, představuje kroky k jejímu úspěšnému vedení i základní techniky. Průvodce ke stažení v 8 jazycích na stránkách vzdělávacího portálu mezinárodní sítě URGENCI https://hub.urgenci.net/advocacy/
Mezinárodní projekt “SolidBase – Financial Sustainability Education for Solidarity-Based Food System” (2017 – 2019) se zabývá finanční soběstačností solidárních potravinových systémů jakým je například KPZ. Cílem projektu je vytvořit praktický vzdělávací program, který nabídne inovativním způsobem nejen potřebné informace, ale i nástroje k zajištění finanční udržitelnosti zemědělců i na ně navázaných potravinových komunit. Více o projektu se můžete dozvědět v příspěvku „Seznamte se… SolidBase“. nebo na stránkách mezinárodní sítě URGENCI, kde najdete zprávy a výstupy z projektu zde. Prozkoumat můžete také materiály na CSA hub.
V rámci projektu byly vytvořeny nástroje:
M1 – Management KPZ
M2 – Finanční plánování
M3 – Digitální technologie
M4- Participativní a inkluzivní techniky
Projekt se zaměřuje na rozvoj a posílení fungujících KPZek a sítě KPZ v ČR v roce 2017.
Projekt je financován dotačním programem Ministerstva zemědělství.
Mezinárodní projekt Be part of CSA! (česky Zapoj se do KPZ!) běžící v letech 2014-2017 v ČR, Maďarsku a Rumunsku. V rámci projektu byly vytvořeny nástroje:
Začínáme s KPZ
Zakládáme KPZ
Pěstujeme KPZ
Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie, Ministerstva zemědělství a Hlavního města Prahy.