Zprávy z KPZ

17/4/2021 Ekofarma Šelongovi: Tvoříme svět postavený na důvěře

Pavel a Gábina Šelongovi na své farmě v Pustějově na Novojičínsku na 18 hektarech pěstují zeleninu, brambory, obilí, ale vysazují i ovocné aleje a chovají zvířata. Model uzavřeného cyklu v hospodářství. Jejich rodiče hospodařili konvenčně, ale Pavel s Gábinou se rozhodli dělat to jinak, bez umělých hnojiv a chemie. Se systémem  komunitou podporovaného zemědělství (ve zkratce KPZ) […]

Číst dál...

2/4/2021 Staň se farmářem aneb Změna začíná vzděláváním

Jak se nastartovala Farmářská škola? Kdo jsou Ti, co se do programu přihlásili a již se na svém novém místě zabydlují? Celý koncept, souvislosti a představení jednotlivých “nových zemědělců” nám přiblížil Tomáš Uhnák v článku pro Ekolist.cz zde. Foto: Martin Matěj

Číst dál...

2/4/2021 Podporujeme blízký vztah lidí ke krajině, ve které žijí.

Snažíme se využít jakoukoli příležitost k šíření povědomí o místních potravinových iniciativách a zemědělství s respektem k půdě, lidem i krajině. A tak se stalo, že díky Šárce Krčílkové, která se věnuje v asociaci AMPI lokálním potravinovým iniciativám, vznikl článek o tom, co je pro ni cesta ke zdravému jídlu, a především způsobu, jak se učit […]

Číst dál...

11/3/2021 Poznávat svět nejen skrze vědu, ale i jídlo

Tomáš Uhnák patří mezi hybatele potravinové suverenity a místních potravinových iniciativ u nás. Jednu z nich sám založil a také vede – KPZ Smetanka. Šíře témat, kterými se Tomáš zabývá tím ale vůbec nekončí. Nejen v asociaci AMPI se Tomáš věnuje tématu Food policy, advokační práci a v současné době ho zajímá třeba i městské […]

Číst dál...

11/3/2021 Víc než jen jídlo

Poslední číslo Pražské Evvoluce 1/2021 se zabývá tématem městského zemědělství v Praze. Mezi články články nechybí ani příběh jedné z pražských KPZ – KPZ Mezi domy. Díky Aničce Černé a Martině Lesákové za za sdílení vašeho příběhu, který krásně ukazuje, že komunitou podporované zemědělství je mnohem, mnohem víc než jen jídlo. Celý článek si můžete stáhnout zde. Příspěvek vytvořila: Šárka […]

Číst dál...

2/3/2021 Jak pěstovat jídlo pro komunitu

Hospodaříte, nebo chcete hospodařit v souladu s ekologickými principy? Je pro vás důležitá zdravá a živá půda, péče o zvířata, krajinu a kontakt s odběrateli? Pak právě pro vás může být vhodnou cestou komunitou podporované zemědělství. Díky němu můžete najít stálé odběratele, získat větší stabilitu, finanční jistotu, ale i nová přátelství.  Takto začíná článek, který jsme publikovali […]

Číst dál...

25/2/2021 Zápisy z online setkání KPZkoALICE

V roce 2021 budou pravidelně, každý druhý čtvrtek v měsíci, probíhat online setkání KPZkoALICE, které pořádá  Asociace místních potravinových iniciativ AMPI. Setkání jsou vždy tématicky zaměřena, dle aktuálního dění a s ohledem na zemědělskou sezónu. Zápisy z proběhlých setkání, videozáznamy, informace o zapojení a přihlášení do FB skupiny najdete zde.

Číst dál...

25/2/2021 Provázení KPZ nováčků 2021: nebuďte v tom sami

Chystáte se letos založit svou vlastní iniciativu KPZ? Jste v roli zemědělce, koordinátora nebo člena budoucího koordinačního týmu? Pak právě pro vás a s vámi bychom chtěli letos otevřít podpůrnou skupinu pro KPZ nováčky. Založit KPZ, to je cesta objevování, učení, experimentů i tvoření. Pokud nechcete být na této cestě sami, chcete sdílet své objevy, […]

Číst dál...

16/2/2021 Najdi si svého zemědělce nebo potravinovou komunitu

Zkratka KPZ alias KPZko, neboli komunitou podporované zemědělství, zahrnuje různorodé systémy založené na přímém vztahu mezi zemědělci a spotřebiteli, jejich vzájemné spolupráci a podpoře, důvěře, místní ekonomice a hospodaření s citem k přírodě i lidem. Pro spotřebitele je KPZ cestou ke zdravým potravinám. Pro zemědělce zase cesta odbytu. Ovšem KPZ je víc než jídlo #foodandmore. […]

Číst dál...

5/11/2020 Začneme znovu, hezky postaru.

“Američtí farmáři stárnou – podle statistiky tamního ministerstva zemědělství odejde zhruba polovina z nich v tomto desetiletí do penze. Na jejich místa však přicházejí mladí nadšenci, často z nefarmářských rodin, kteří se snaží hospodařit jinak. Postaru.” Takhle začíná článek o proměnách zemědělství v USA, kde začínají hospodařit mladí lidé, kteří se chtějí vrátit k autentickému […]

Číst dál...
1 2 3 9