Zprávy z KPZ

22/11/2021 KPZ: Možná cesta i pro začínající zemědělce

Komunitou podporované zemědělství, ve zkratce KPZ, propojuje většinou malé, rodinné, ekologicky nebo šetrně hospodařící zemědělce se skupinou odběratelů, tzv. podílníků. Iniciativy mohou mít různou formu, ale vždy stojí na stejných principech: přímé partnerství mezi zemědělcem a podílníkem bez dalších prostředníků, lokálnost, dlouhodobá vzájemná důvěra a podpora. V tzv. komunitní KPZ jsou si zemědělci i podílníci […]

Číst dál...

16/11/2021 Zemědělci pospolu s odběrateli

V modelu spotřebitelské KPZky celý systém řídí v úzké spolupráci se zemědělcem odběratelé. Stupeň jejich zapojení je proměnlivý, ale často dokáží převzít velkou část odpovědnosti například za komunikaci, nábor a správu podílníků, organizaci výdejního místa, ale i propagaci. Pro zemědělce je to velká podpora. Právě tento model je v České republice častý. Seznamte se s […]

Číst dál...

2/7/2021 Lokální systémy záruky kvality s participativním přístupem

Záznam webináře je tu!  Ve čtvrtek 10. června proběhl v odpoledních hodinách webinář s názvem “Lokální systémy záruky kvality s participativním přístupem”. Na webinář se přihlásilo 15 účastníků z celé České republiky. Protože jsme se ještě nemohli potkat osobně, v registračním formuláři nám účastníci odpovídali na otázky k tématu. Většina účastníků se přihlásila z důvodu, že […]

Číst dál...

27/5/2021 Jak na spolkové obchody?

Záznam webináře je tu! Ve čtvrtek 13. května proběhl v odpoledních hodinách webinář v tématu “Jak na spolkové obchody?”. Na webinář se přihlásilo 61 účastníků z celé České republiky. Protože jsme se ještě nemohli potkat osobně, v registračním formuláři nám účastníci odpovídali na otázky k tématu. Po webináři jsme ještě všechny obeslali a požádali o […]

Číst dál...

10/5/2021 KPZ v praxi s Terkou a Michalem z KomPotu

Poslechněte si příběh Terezy Jursové a Michala Tichého, kteří pěstují zeleninu spolu s komunitou. Můžete se tak společně s námi podívat na to, jak funguje komunitní tip KPZ. Pohledem zahradníků a současně i koordinátorů nahlédneme na 1,5 hektaru obhospodařované půdy komunitní zahrady a spolku KomPot sídlícího v Nových Středoklukách u Prahy. Tato komunita je historicky […]

Číst dál...

9/5/2021 Evropké webináře pro silnější KPZ komunity!

Jak aktivizovat členy v potravinových komunitách? Jak podpořit svého farmáře? Jak podpořit vzájemné sdílení zkušeností mezi komunitami? Těmito otázkami se zabývali hosté tří evropkých webinářů, které proběhly na jaře v rámci evropského projektu Food&More. Podívejte se na jejich záznam. Webinář: How to keep CSA members committed? Klíčová témata a otázky, na které dostanete odpověď: * […]

Číst dál...

9/5/2021 KPZ v praxi s Katkou Šimkovou ze Svobodného statku na soutoku

Poslechněte si příběh Katky Šimkové, která pěstuje pro KPZ a koordinuje komunity Svobodného statku na soutoku. Katka představila, jak funguje největší statek zapojený do komunitou podporovaného zemědělství u nás. Podrobně nám popsala sezónu od začátku do konce. Dozvíte se například, na co je třeba myslet před sezónou, jak se tvoří cena podílu, jak se spolupracuje […]

Číst dál...

17/4/2021 Ekofarma Šelongovi: Tvoříme svět postavený na důvěře

Pavel a Gábina Šelongovi na své farmě v Pustějově na Novojičínsku na 18 hektarech pěstují zeleninu, brambory, obilí, ale vysazují i ovocné aleje a chovají zvířata. Model uzavřeného cyklu v hospodářství. Jejich rodiče hospodařili konvenčně, ale Pavel s Gábinou se rozhodli dělat to jinak, bez umělých hnojiv a chemie. Se systémem  komunitou podporovaného zemědělství (ve zkratce KPZ) […]

Číst dál...

2/4/2021 Staň se farmářem aneb Změna začíná vzděláváním

Jak se nastartovala Farmářská škola? Kdo jsou Ti, co se do programu přihlásili a již se na svém novém místě zabydlují? Celý koncept, souvislosti a představení jednotlivých “nových zemědělců” nám přiblížil Tomáš Uhnák v článku pro Ekolist.cz zde. Foto: Martin Matěj

Číst dál...

2/4/2021 Podporujeme blízký vztah lidí ke krajině, ve které žijí.

Snažíme se využít jakoukoli příležitost k šíření povědomí o místních potravinových iniciativách a zemědělství s respektem k půdě, lidem i krajině. A tak se stalo, že díky Šárce Krčílkové, která se věnuje v asociaci AMPI lokálním potravinovým iniciativám, vznikl článek o tom, co je pro ni cesta ke zdravému jídlu, a především způsobu, jak se učit […]

Číst dál...
1 2 3 9