Zprávy z KPZ

2/7/2021 Lokální systémy záruky kvality s participativním přístupem

Záznam webináře je tu!  Ve čtvrtek 10. června proběhl v odpoledních hodinách webinář s názvem “Lokální systémy záruky kvality s participativním přístupem”. Na webinář se přihlásilo 15 účastníků z celé České republiky. Protože jsme se ještě nemohli potkat osobně, v registračním formuláři nám účastníci odpovídali na otázky k tématu. Většina účastníků se přihlásila z důvodu, že […]

Číst dál...

27/5/2021 Jak na spolkové obchody?

Záznam webináře je tu! Ve čtvrtek 13. května proběhl v odpoledních hodinách webinář v tématu “Jak na spolkové obchody?”. Na webinář se přihlásilo 61 účastníků z celé České republiky. Protože jsme se ještě nemohli potkat osobně, v registračním formuláři nám účastníci odpovídali na otázky k tématu. Po webináři jsme ještě všechny obeslali a požádali o […]

Číst dál...

10/5/2021 KPZ v praxi s Terkou a Michalem z KomPotu

Poslechněte si příběh Terezy Jursové a Michala Tichého, kteří pěstují zeleninu spolu s komunitou. Můžete se tak společně s námi podívat na to, jak funguje komunitní tip KPZ. Pohledem zahradníků a současně i koordinátorů nahlédneme na 1,5 hektaru obhospodařované půdy komunitní zahrady a spolku KomPot sídlícího v Nových Středoklukách u Prahy. Tato komunita je historicky […]

Číst dál...

9/5/2021 How to keep CSA members involved..? …záznam webináře je tu!

Poslechněte si záznam webináře pro členy, koordinátory a zemědělce KPZ, zaměřený na podporu chodu a aktivizaci členů KPZ. Klíčová témata a otázky, na které dostanete odpověď: * Jak mohou členi KPZ podpořit svou komunitu? *Jak vysvětlit, že naše potravinová komunita není jen o bedýnce čerstvé zeleniny? *Potřebuje KPZ dobrovolníky nebo superhrdiny? * Jaká je role […]

Číst dál...

9/5/2021 KPZ v praxi s Katkou Šimkovou ze Svobodného statku na soutoku

Poslechněte si příběh Katky Šimkové, která pěstuje pro KPZ a koordinuje komunity Svobodného statku na soutoku. Katka představila, jak funguje největší statek zapojený do komunitou podporovaného zemědělství u nás. Podrobně nám popsala sezónu od začátku do konce. Dozvíte se například, na co je třeba myslet před sezónou, jak se tvoří cena podílu, jak se spolupracuje […]

Číst dál...

17/4/2021 Ekofarma Šelongovi: Tvoříme svět postavený na důvěře

Pavel a Gábina Šelongovi na své farmě v Pustějově na Novojičínsku na 18 hektarech pěstují zeleninu, brambory, obilí, ale vysazují i ovocné aleje a chovají zvířata. Model uzavřeného cyklu v hospodářství. Jejich rodiče hospodařili konvenčně, ale Pavel s Gábinou se rozhodli dělat to jinak, bez umělých hnojiv a chemie. Se systémem  komunitou podporovaného zemědělství (ve zkratce KPZ) […]

Číst dál...

2/4/2021 Staň se farmářem aneb Změna začíná vzděláváním

Jak se nastartovala Farmářská škola? Kdo jsou Ti, co se do programu přihlásili a již se na svém novém místě zabydlují? Celý koncept, souvislosti a představení jednotlivých “nových zemědělců” nám přiblížil Tomáš Uhnák v článku pro Ekolist.cz zde. Foto: Martin Matěj

Číst dál...

2/4/2021 Podporujeme blízký vztah lidí ke krajině, ve které žijí.

Snažíme se využít jakoukoli příležitost k šíření povědomí o místních potravinových iniciativách a zemědělství s respektem k půdě, lidem i krajině. A tak se stalo, že díky Šárce Krčílkové, která se věnuje v asociaci AMPI lokálním potravinovým iniciativám, vznikl článek o tom, co je pro ni cesta ke zdravému jídlu, a především způsobu, jak se učit […]

Číst dál...

11/3/2021 Poznávat svět nejen skrze vědu, ale i jídlo

Tomáš Uhnák patří mezi hybatele potravinové suverenity a místních potravinových iniciativ u nás. Jednu z nich sám založil a také vede – KPZ Smetanka. Šíře témat, kterými se Tomáš zabývá tím ale vůbec nekončí. Nejen v asociaci AMPI se Tomáš věnuje tématu Food policy, advokační práci a v současné době ho zajímá třeba i městské […]

Číst dál...

11/3/2021 Víc než jen jídlo

Poslední číslo Pražské Evvoluce 1/2021 se zabývá tématem městského zemědělství v Praze. Mezi články články nechybí ani příběh jedné z pražských KPZ – KPZ Mezi domy. Díky Aničce Černé a Martině Lesákové za za sdílení vašeho příběhu, který krásně ukazuje, že komunitou podporované zemědělství je mnohem, mnohem víc než jen jídlo. Celý článek si můžete stáhnout zde. Příspěvek vytvořila: Šárka […]

Číst dál...
1 2 3 9