Zprávy z KPZ

18/6/2024 Jak jsme na tom s místními potravinami ve Zlínském kraji?

Kolegové z Ústavu Geoniky v roce 2023 mapovali, jaké mají lidé povědomí o místních zemědělcích, řemeslnících a dalších zručných a kreativních lidech působících ve Zlínském kraji. Zajímalo je, v jaké míře obyvatelé nakupují jejich zboží, využívají jejich služeb, kde a jak je nakupují a jak se k nim dostávají informace o tomto segmentu trhu. Ve zkratce […]

Číst dál...

10/6/2024 Zapojte se do spolutvoření webové stránky „15 let KPZ v ČR“

Víte, že je to letos 15 let, co v České republice funguje komunitou podporované zemědělství? Každý občan České republiky s trvalým pobytem si požádá k 15. narozeninám o občanský průkaz. A my jsme se rozhodli požádavat vás všechny, kdo jste blízcí i vzdálení aktéři, jste s námi notnou řádku let i třeba velmi krátce, pojďme […]

Číst dál...

9/6/2024 Sociální podnik Jasan otevírá Lesní klub Jasánek

Jasan je environmentální sociální podnik, který už 5 let ekologicky pěstuje zeleninu, zpracovává rostlinnou výrobu, peče chleba. Vše v bio kvalitě nabízí prostřednictvím komunitou podporovaného zemědělství, ale i prostřednictvím svého e-shopu. K tomu vytváří prostor pro zaměstnávání lidí s handicapem a zázemí pro řadu vzdělávacích aktivit. Nyní se tu rodí nový projekt Lesní klub Jasánek, kde budou děti předškolního […]

Číst dál...

8/6/2024 Meruňkové knedlíky budou!

Českou úrodu ovoce letos zdecimovaly jarní mrazíky, což řada z nás oplakala. Tak se Výdejna chutí rozhodla, že doveze meruňky, broskve a nektarinky od svých spřátelených bio farmářů z řeckého družstva Koinobio. Objednat si můžete do 12.6. na téměř dvě desítky odběrných míst v Čechách TUDY.

Číst dál...

7/6/2024 Objevujte v létě s Potulnou univerzitou přírody

Od antropocénu k symbiocénu aneb cesty k civilizaci, která podporuje život. To je podtitul letního semináře Potulné univerzity přírody, která se odehraje v Praze od 12. do 18.8. Hlavní hostkou je australská ekofilosofka Freya Mathews. Potkat se můžete ale i s řadou zajímavých aktérů a aktérek místního dění, naší kolegyní i našimi parťáky. Eva Fraňková a Martin Čech […]

Číst dál...

6/6/2024 Buvolí KPZka v Praze hledá odběratele

Mohlo by se zdát, že je buvolí KPZ s farmou Ohař poblázněná novinka. Opak je pravdou. Je to osvědčená stálice sdílené radosti plné sezónních sýrových dobrot i mléka, které si jednoduše zamilujete a jak jinak než v bio kvalitě. Letos bude startovat buvolí sezóna 25. června s odběrným místem v Praze na Florenci, kde si […]

Číst dál...

5/6/2024 Čerstvé zprávy ze Soutoku

Nechte si posílat novinky ze Svobodného statku na soutoku přímo do e-mailové schránky. „Tu se dovíte o novém produktu, tu vás vezmeme na naše pole a do naší zpracovny, jindy vám zase představíme ty, kteří se na statku o vše starají. Někdy přidáme slevu, sezónní recept, tip na článek, rozhovor, videa s námi.“  Přihlašování na webu zesoutoku.cz, v […]

Číst dál...

4/6/2024 Zahrada Mezi Poli rozšiřuje tým

Farma hledá někoho odolného, kdo nemá o zemědělství romantické představy, ale ví, že je to sakra dřina!  Někoho, kdo ovšem i v té dřině vidí krásu a smysl. Parťáka.Ideální by byla dlouhodobá spolupráce – tedy od co nejdřív aspoň do srpna nebo dál, ale klidně se zkuste ozvat i na kratší dobu. Kontakty a info o […]

Číst dál...

3/6/2024 KPZ farmářka Simona Hrochová získala ocenění Laskavec 2024

Představujeme Simču Hrochovou, oceněnou Nadací Lilie & Karla Janečkových jako LASKAVEC 2024. „Celý náš přístup je o tom, dívat se na divokou krajinu kolem, vracet jí její zdraví a život“, říká Simča, která v roce v roce 2014 založila spolu se svým mužem Janem permakulturní Rodinnou farmu Částkov. Minimalizují vstupy do půdy, neořou, nepoužívají žádné postřiky, ani ty […]

Číst dál...

2/6/2024 Jak pěstovat podhoubí solidární ekonomiky?

Re-set vydalo novou publikaci s názvem Rostoucí podhoubí solidárních ekonomik: Jak se v čase krize rozvíjí ekonomická vzájemnost? Najdete v ní příběhy a fungování konkrétních iniciativ z oblasti lokálního jídla, sdíleného bydlení, energetiky, ale třeba i šperkařství. Publikace ke stažení TUDY.

Číst dál...