Advocado, možná si říkáte, to musí být překlep. Ale ne, je to správně. ADVOCADO neboli Advocacy Learning platform je totiž nová vzdělávací platforma, kterou tvoříme společně s dalšími evropskými organizacemi. ADVOCADO je dynamický digitální prostor pro sdílení zajímavých zdrojů z projektu SALSIFI, jehož cílem je vyvinout a realizovat mezinárodní vzdělávací program posilující schopnost sítí komunitou podporovaného zemědělství […]
Číst dál...Zatímco na polích i záhonech dozrává úroda ovoce i zeleniny, nám dozrává řada vzdělávacích projektů. Podobně jako zemědělci nevíme, co zalévat, sklízet a zpracovat dřív, aby to jinde neuschlo, nepřerostlo nebo nepřezrálo. Co ale moc oceňujeme, je výtečná zelenina z Farmy Jednorožec, která se od jara stala součástí AMPI a Farmářské školy. A tak jsme si […]
Číst dál...Když vystoupíte z tramvaje na sídlišti Barrandov, vydáte se dolů z kopce do Prokopského údolí a minete Prokopský pivovar, otevře se vám pohled do oázy zeleně. Na louce ve výběhu se spokojeně pase a kvoká hejno slepic. Malou brankou můžete vejít do útulné zahrady, kde se teď na přelomu jara a léta zelenají záhony s […]
Číst dál...Drobné pokusy, jak dostat KPZky do mainstreamu. Na jaře jsme natáčeli pro TV Prima Receptář krátkou reportáž o komunitou podporovaném zemědělství na Prokopské Farmě. Lucie s Brettem Gallagherovi tu pěstují zeleninu pro 25 rodin z okolí. Tři minuty slávy pro KPZko tudy.
Číst dál...Začtěte se do červnového zpravodaje ze světa potravinových komunit a živého zemědělství ZDE. Chcete dostávat do své emailové schránky pravidelně přehled o dění, novinky, pozvánky na akce a inspiraci? Přihlašte se k odběru našeho newsletteru ZDE.
Číst dál...Na konci června (28. – 29. 6.) se uskuteční v Bruselu setkání Advocacy for agroecological partnerships, kde nebudeme chybět ani my. Cílem této akce je seznámit účastníky s výstupy projektu Erasmus+ SALSIFI (Supporting Advanced Learning for Stakeholders Involved in Sustainable Food systems Initiatives), zapojit tvůrce politik, veřejné orgány a odborníky z řad občanských hnutí. První […]
Číst dál...Jiný kraj, jiný mrav. I tak by se dalo nahlížet na různé způsoby pojmutí místních potravinových iniciativ, které propojují spotřebitele a producenty. A když už, tak je zde příklad rovnou z Itálie, země dobrého jídla a vína. Italům se totiž nedají zapřít jejich vysoké standardy na jídlo, které konzumují a produkují. Jedním z inspirativních počinů […]
Číst dál...Patříte mezi členy/podílníky KPZ? Zapojte se do mezinárodního průzkumu, jehož cílem je získat relevantní data o motivacích, názorech členů, ale i o samotném fungování komunit po celém světě. V online dotazníku si můžete nastavit i češtinu! http://bit.ly/40QsZJr Ptáte se PROČ tomu věnovat čas Díky průzkumu získáme relevantní informace, které pomohou nám i mezinárodní síti […]
Číst dál...Zima je na setkávání se zemědělci ideálním časem, a tak jsme toho využili i pro uspořádání třetího ročníku Symposia Živé zemědělství. Letos se většina workshopů a přednášek točila především kolem chovu zvířat, ochrany rostlin, veřejného stravování, ale i tématu, jak vznikají bioregiony. Do Národního zemědělského muzea, kde Symposium probíhalo, přijeli přednášející z Čech, Moravy, Slezska […]
Číst dál...Víte, jaká zkratka se používá v Rumunsku pro komunitou podporované zemědělství, KPZ? Je to ASAT, což je zároveň organizace, která zároveň rozvíjí v Rumunsku solidární potravinové systémy a propojuje zemědělce a skupiny odběratelů. Zatím jich tu není mnoho a můžeme říct, že Česká republika se svou stovkou iniciativ je KPZ ráj. Právě takovou jednu KPZ […]
Číst dál...