Zprávy z KPZ

14/3/2023 Ženy, které proměňují zemědělství a potravinové komunity

V podhoubí místních potravinových komunit je tolik úžasných žen. Zakládají organizace, vedou komunity, farmaří, vzdělávají, publikují, věnují se vědě… aktivně tvoří, pečují a proměňují. Jsou jako kapky vody na kameni. Tak dlouho kapou na to samé místo, až se na něm objeví otisk.  Zaposlouchejte se do příběhů některých z nich.  Hana Bernardová, předsedkyně Nadace Pro půdu  Nejen […]

Číst dál...

13/3/2023 Zapoj se do světového průzkumu KPZ!

Vyzýváme všechny KPZ koordinátory a zemědělce v České Republice. Zapojte se do celosvětového průzkumu komunitou podporovaného zemědělství. Proč I nás se často ptají… A kolik těch KPZek a zemědělců je? Jak fungují? Kolik spotřebitelů živí? Jaké jsou jejich motivace? Roste jejich počet?… Máme sice velké povědomí o vývoji situace, ale chybí nám tvrdá data, kterými […]

Číst dál...

8/3/2023 Mrkev v zimě vol. 2

V pátek 17. 2. 2023 proběhl v Kampusu Hybernská již druhý ročník festivalu spolupráce mezi zemědělci a spotřebiteli – Mrkev v zimě vol. 2. Sešla se nás téměř osmdesátka lidí, kterým bije srdce pro pěstování, farmaření, zkoumání, živení, semenaření, kompostování, vzdělávání a propagaci ekologického zemědělství, zdravého hospodaření, šetrného ke krajině a lidem. V rámci festivalového programu […]

Číst dál...

22/2/2023 #CSAday: Den pro komunitou podporované zemědělství

Víte, že 22. 2. 2023 je den komunitou podporovaného zemědělství? Tak zvaný #CSAday vyhlašuje URGENCI a někde slaví dokonce týden KPZ #CSAweek. Připojují se k němu farmáři, komunity a organizace z celého světa, aby zvedli vlnu povědomí o tom, že KPZ je víc než jídlo. Připojujeme se i my a s radostí s vámi sdílíme v premiéře video CSA […]

Číst dál...

6/2/2023 Tisková zpráva: Jaké bude vaše jídlo v roce 2023?

Nechte se inspirovat novými cestami k potravinám na festivalu Mrkev v zimě vol. 2. Víte, že cesta potravin na váš stůl nemusí nutně vést přes anonymní pulty supermarketů? I v České republice totiž existuje řada alternativ. Jednou z nich je i komunitou podporovaného zemědělství (neboli KPZ), které u nás funguje už čtrnáct let.  Pokud se […]

Číst dál...

9/11/2022 Farma Adnev Bohemia hledá spolupráci s KPZ

Adnev Bohemia – menší rodinná farma s výrobou kravských a kozích sýrů, ale i dalších produktů v České Kanadě se chce vydat cestou komunitou podporovaného zemědělství. Hledá KPZ i jiné potravinové iniciativy pro spolupráci v regionu, ale i s možností dovozu do Prahy. Kdo jsme? Jmenuji se Vendula Voračková a odjakživa miluji zvířata. Jsem mámou […]

Číst dál...

8/11/2022 Co nám přineslo setkání k finanční udržitelnosti v potravinových komunitách

V pátek 20. října se v komunitním centru a zahradě Kotlaska sešlo na 23 účastníků z řad zemědělců a koordinátorů KPZ, studentů farmářské školy, provozovatelů spolkových obchodů a účastnili se i Ti, kteří působí v akademické a výzkumné sféře. V první části setkání jsme se zaměřili na prezentaci příkladů z praxe. O svou strategii cenotvorby […]

Číst dál...

24/10/2022 What’s in Your Share? Call for Participation in a Study on the Content of CSA Shares

In order to collect reliable data about the content of the weekly share of vegetables in a large number of CSA initiatives, international CSA network URGENCI is looking for motivated CSA members and/or CSA farmers who can monitor the content of their share during an entire year (January-December 2023). What kind of data do we […]

Číst dál...

26/9/2022 COACH international knowledge exchange

Stále cítíme tu pospolitost a energii, kterou v Bergerie de Villarceaux vytvořilo 60 lidí z celé Evropy. Zemědělci, aktivisté, lídři komunit, vědci, zástupci obcí, malí producenti bio potravin. A mezi nimi i Šárka Krčílková a Alena Wranová z AMPI. Jak řekla na konci jedna z facilitátorek: “Když každý z vás mluví o tom, co dělá, […]

Číst dál...

15/9/2022 Ekozemědělství se nikdy nestane globálním mainstreamem

Profesor Urs Niggli, současný ředitel organizace Agroecology.science https://www.agroecology.science, patří mezi přední světové zemědělské vědce a průkopníky ekologického zemědělství. Urs Niggli sice říká, že se ekozemědělství nikdy nestane globálním mainstreamem, ale věří, že právě agroekologie může být odpovědí pro oněch „75 procent evropských zemědělců, kteří se ekologickými nestanou“. Není mnoho osobností, které jsou spojovány s výzkumem […]

Číst dál...