Se švédskou expertkou Světového fondu na ochranu přírody hovoří náš kolega Tomáš Uhnák o veřejném stravování a o tom, jaké změny může jeho proměna odstartovat. Veřejné stravování je jedním z nejvýznamnějších systémových modelů zajištění kvalitních potravin lidem, a to bez ohledu na socio-ekonomický status. Přečtete si rozhovor s Ulrikou Backlund o historii švédského systému školního […]
Číst dál...Evropská komise navrhuje povolit nové techniky genetické manipulace rostlin. Jaký v tom má vliv a ekonomický zájem korporací? Řada odborníků i organizací to považuje za ohrožení spotřebitelů, zemědělců i životního prostředí a proto vystupují proti návrhu. Přečtěte si článek k tématu od našeho kolegy Tomáše Uhnáka, který vyšla v A2LARM. Více TUDY. Foto: Unsplash
Číst dál...První dva měsíce nového roku to u nás v AMPI bylo maso. Uzavírání projektů a podávání nových. Do toho organizace spousty krásných a zároveň náročných akcí jako třeba Kobyliský masopust, exkurze, semináře, Den otevřených dveří Farmářské školy nebo festival Mrkev v zimě i oslava mezinárodního dne komunitou podporovaného zemědělství. Ovšem organizační půst nás zatím nečeká. […]
Číst dál...Víte, že 22. 2. 2024 je den komunitou podporovaného zemědělství? Tak zvaný #CSAday vyhlašuje URGENCI a někde slaví dokonce týden KPZ #CSAweek. Připojují se k němu farmáři, komunity a organizace z celého světa, aby zvedli vlnu povědomí o tom, že KPZ je víc než jídlo. Víte, že u nás první KPZka vznikla před 15 lety? Po celém světě je do […]
Číst dál...Víte odkud vycházejí kořeny Výdejny chutí? Z konceptu komunitou podporovaného zemědělství – KPZ. Dva roky jsem byla součástí AMPI, kde jsem pečovala o téma Přístup k půdě pro začínající zemědělce a sama jsem spoluzakládala pražskou KPZ Pospolí (tehdy ještě KPZ Cooland). Pak jsem se pustila do nového projektu, Výdejny chutí. Prostřednictvím kvalitního ovoce propojujeme agroekologické […]
Číst dál...Hledáme zahradnici/zahradníka, který se k nám přidá na Farmu Jednorožec v Roblíně u Prahy. Pokud máš nejen zkušenosti v zahradnictví, ale také vášeň pro udržitelnost a chuť podílet se na vytváření kvalitních potravin, čekáme na tebe! Co bude tvoje náplň práce? Vytváříme pestrý zemědělský organismus, který živí lidi a oživuje krajinu – intenzivně pěstujeme zeleninu […]
Číst dál...Poznejte konkrétní aktéry městského zemědělství ve videu Městské zemědělství v Praze. Lucii a Bretta Gallagherovi z Prokopské farmy a Štěpána Říhu z komunitního projektu MetroFarm spojuje nadšení pro hospodaření inspirované agroekologií, permakulturou a komunitou podporovaným zemědělstvím (KPZ). Na pozemcích patřících Magistrátu hlavního města Praha pěstují pro sebe a členy komunity lokální zeleninu, chovají slepice, podporují […]
Číst dál...Do nového roku přejeme, ať se nám daří TVOŘIT LASKAVÁ SPOLEČENSTVÍ, ve kterých nacházíme VZÁJEMNOST, DŮVĚRU a BEZPEČÍ. Kde se můžeme O SEBE OPŘÍT. Kde je navzdory všem těžkostem přítomná LÁSKA, RESPEKT, HUMOR a OBJETÍ. Naše organizace má k dokonalosti hodně daleko. Každý den děláme chyby. Ale každý den se učíme znovu a lépe naplňovat […]
Číst dál...Jak jíst zdravě, a přitom neničit naše životní prostředí? Nechte se inspirovat vizí prvního českého bioregionu na festivalu Mrkev v zimě 3. Zajímá vás, jak zlepšit vztahy mezi produkcí potravin, naší krajinou a zdravým životním stylem? Zda je vůbec možné propojit šetrné pěstování jídla a prosperující lokální ekonomiku? Odpovědi na tyto i další otázky spolu […]
Číst dál...17. listopad. Den svobody a demokracie. Věříme v AMPI a KPZkách, že součástí svobody je také POTRAVINOVÁ SUVERENITA, kterou už téměř 10 let u nás prosazujeme. Potravinová suverenita je právo lidí na zdravé a kulturně přiměřené jídlo pěstované a tvořené prostřednictvím ekologických a udržitelných metod a právo lidí vytvořit si své vlastní potravinové a zemědělské systémy. […]
Číst dál...