Před dvěma týdny jsme v Brně organizovali síťovací setkání aktérů potravinové spolupráce v Jihomoravském kraji. Přestože vzniklo velmi rychle, podařilo se nám propojit 23 zástupců Jihomoravského kraje, Brněnské metropolitní oblasti, Masarykovy Univerzity, řady Místních akčních skupin, obcí i nevládních organizací. Bylo vidět, že každému jednomu z nich záleží na tom, aby přibývaly ekologické farmy, měly odbyt […]
Číst dál...Sociální podnik Jasan sídlící ve Velkých Hostěrádkách je zhmotněním poslání svých zakladatelů Jiřího a Renaty. Je pro ně klíčové pečovat nejen o půdu a okolní krajina, ale i o lidi. Pěstují a zpracovávají zeleninu, vyrábějí domácích produkty, aktivně pracují na obnově okolní krajiny a intenzivně se věnují také vzdělávací či osvětové činnosti. Ve svém podniku vytvářejí […]
Číst dál...Na webu AMPI jsme připravili seriál Inspirace pro zemědělce. Představujeme v něm příklady různých způsobů hospodaření v ekologickém a biodynamickém zemědělství, v jehož středu je péče o půdu, přírodní i lidské zdroje. Chceme inspirovat začínající i zkušené zemědělce, ty ekologické, nebo i ty, kteří o přechodu na ekologické hospodaření přemýšlí. Zasít třeba první semínko budoucí změny. Seriál […]
Číst dál...Žijeme v době, kdy životní tempo zrychluje a vztah k přírodě se postupně vytrácí. Stále ale existují místa, jež představují oázu klidu a harmonie. Dobro-družný statek v obci Stupešice na Znojemsku je jedním z nich. Jedná se o ideu, která vznikla v mysli manželů Marka a Ivany Pohořalových již v roce 2018. Spojuje jejich cestovatelské zážitky […]
Číst dál...Pěstovat potraviny udržitelně a s úctou k tradicím, zároveň oživovat chuť starých odrůd polních plodin, to je posláním Živé farmy. Tato oáza biodiverzity a ekologického zemědělství se rozprostírá na jedenácti hektarech jihomoravského Šanova. Od roku 2017 se tato bio-certifikovaná farma s velkou péčí a zapojením ruční práce věnuje pěstování ovoce, zeleniny a bylinek. Místní specialitou jsou […]
Číst dál...Už jste někdy slyšeli o KPZ? První věc, kterou si lidé pod touto zkratkou obvykle vybaví, je krabička poslední záchrany obsahující vše potřebné pro případ nouze. V posledních patnácti letech se ovšem i u nás začíná zkratka KPZ objevovat v souvislosti s myšlenkou komunitou podporovaného zemědělství. To vytváří přímý vztah mezi lidmi, kteří si rádi pochutnají […]
Číst dál...Manželé Pohořalovi pocházejí původně z Prahy, ale vždy je to táhlo na venkov. Díky několikaleté praxi na mnoha farmách v zahraničí měli možnost si hospodaření sami vyzkoušet, a zároveň si i udělat realistickou představu o udržitelnosti tohoto životního stylu. Po několika letech strávených na ekologických farmách po celém světě se rozhodli usadit se zpět v […]
Číst dál...Projekt Živý region je v podstatě předstupněm BIO regionů, jaké dnes již existují zejména v Rakousku, Německu, Francii a v dalších zemích. Jedná se o území, kde významná část místních aktérů spolupracuje na udržitelném využívání místních zdrojů. Díky tomu dochází k posílení a rozvoji jednak kvality, tak i množství místní produkce a spotřeby ekologických potravin. Tento […]
Číst dál...V současnosti roste poptávka po lokálních farmářských produktech. Spolu s tím také vzniká potřeba najít nové cesty, které usnadní jejich přesun ke spotřebitelům. Právě na způsob, jak lokální potraviny nejlépe dostat k místním obyvatelům se zaměřil loňský Challenge Lab, který proběhl v rámci projektu Živý region. Vítězným projektem se staly samoobslužné farmářské prodejny, které nejen podporují […]
Číst dál...V únoru jsem v rámci environmentálních studií na Univerzitě BOKU ve Vídni obhájila svoji magisterskou práci, ve které jsem se zabývala rolí komunitou podporovaného zemědělství (KPZ) v transformaci třetího českého potravinového režimu směrem k větší udržitelnosti, spravedlnosti, soběstačnosti a odolnosti. Práci mi vedla Christina Plank a Michaela Pixová, které se tomuto tématu věnují už delší […]
Číst dál...