Ozvěny III. Symposia Živé zemědělství

Zima je na setkávání se zemědělci ideálním časem, a tak jsme toho využili i pro uspořádání třetího ročníku Symposia Živé zemědělství. Letos se většina workshopů a přednášek točila především kolem chovu zvířat, ochrany rostlin, veřejného stravování, ale i tématu, jak vznikají bioregiony. Do Národního zemědělského muzea, kde Symposium probíhalo, přijeli přednášející z Čech, Moravy, Slezska a Německa. Celková účast byla na hranici 200 účastníků. Proběhly moderované debaty o budoucnosti zemědělství a prezentovaly se příklady dobré praxe. To vše během celých dvou dní, na které vás právě zveme!

V pátek ráno Symposium zahájil Jan Valeška, ředitel Asociace místních potravinových iniciativ (AMPI), ředitel Farmářké školy Jiří Prachař, náměstek člena vlády na Ministerstvu zemědělství Miroslav Skřivánek, ředitel Výzkumného ústavu rostlinné výroby (VÚRV) RNDr. Mikuláš Madaras, Ph. D.  a Ing. Jiří Urban, ředitel sekce rostlinné výroby Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZUZ).

Pro doprovodný program jsme tentokrát zvolili nejen informační a labužnické téma, ale i relaxační. V předsálí mohli účastníci potkat farmáře, masérky, koordinátorky KPZ i studenty Farmářské školy. Pozvání přijali Asociace soukromého zemědělství, Demeter CS, Czech organics, Výzkumný ústav Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví, Nesehnutí, Bezobaly.cz, Hnutí DUHA s kampaní Tohle žeru, Balme, Farmářská škola, Lovime.bio, KPZkoALICE, Asociace AMPI.

Vedle “stolu Hojnosti”, kam své dobroty donesly jak zemědělci tak účastníci, nechyběla ani vynikající káva od BirdSong Coffee a Nekáva. O obědy a večeře se postarali místní firmy. Přímo na dvoře Národního zemědělského muzea to byl Daniela Válka ZeStánku, o pár metrů dál si účastníci mohli zajít na veganské speciality skvělé restaurace Chutnej.

Pátečním večerní programem se neslo bečení, proběhlo totiž již v pořadí třetí pasování studentů do prvního ročníku Farmářské školy. Studenti bosky procházeli po ovčích kůžích a jejich přijetí bylo potvrzeno potřesením “úrodné” ruky s jejím zakladatelem. Účasten byl i patron Farmářské školy, Tomáš Klus, který celý rituál zakončil písněmi ze svého repertoáru.

Videozáznamy ze Symposia Živé zemědělství  
pátek 3.3.2023 

Použití pesticidů a alternativa ekologického zemědělství (Metaanalýza pesticidů v ČR) >>>
Pódiová diskuze hostů Miroslav Florián, Roman Pavela a Martin Rexa. 

 Úvod do holistického pastevního managementu „regeneraticní pastva“ >>>
Přednáška podává přehled různých regenerativních pastevních metod a jejich celostního začlenění do podniku. Byly uvedeny teoretické základy regenerativní pastvy a zároveň ukázky prostřednictvím praktických příkladů problémy a možnosti jejich řešení v podmínkách střední Evropy. Více o Birger Paulsen

Ekologické,regenerativní,bezorebné zemědělství,nebo jaké to vlastně je? >>>
Pódiová diskuze s Nicky Haack, Martin von Mackensen, Jiří Urba a Stanislav Hejduk, moderuje Tomáš Uhnák. 

 Budoucnost ekologických chovů: Proč jsou pastevní chovy zásadní pro udrižtelné zemědělství >>>
V přednášce se Jiří Urban a Stanislav Hejduk věnují problematice skleníkových plynů a chovu přežvýkavců, výrobkům z mléka, masa azpracováním těchto produktů. Více o Jiřím Urbanovi a Jaroslavu Hejdukovi zaleznete zde

Význam a rozměr chovu zvířat v ekologickém zemědělství budoucnosti I. >>>
První část přednášky Martina von Mackensen, který hovoří o zásadním významu a přínosu chovu zvířat, který znamená mnohem více než jen část podnikové ekonomiky. Dalšími tématy je krmení, ustájení, zdraví zvířat a plemenitba. Více o Martinovi von Mackensenovi naleznete zde

Biopesticidy v ekologickém zemědělství >>>
Přednáška a diskuse pod vedením Romana Pavely.
V přednášce je představena historie a současnost používání přípravků na ochranu rostlin, jejich základní zástupci, účinnost i způsob a možnosti použití v ochraně proti patogenům a škůdcům zemědělských plodin. Byly diskutovány současné výzvy v oblasti výzkumu a v oblasti praktického využití.

Regionální potravinové sítě, potravinová rada, veřejné stravování >>>
Přednáška a diskuse s Anna Neumann, Tomáš Uhnák, Tom Václavík a Ernährungsrat Wien. Více o přednášejících najdete zde

Vlastníci pozemků – magistrátní a obecní půda >>>
Živá půda je projekt Nadace Partnerství, který pomáhá zastavit masivní znehodnocování půdy. Poradci radí vlastníkům zemědělských pozemků z řad občanů, firem, obcí a měst, jak zlepšit kvalitu půdy a zajistit na ní lepší hospodaření. Pomáhají jim projít celým procesem změny hospodaření od rýčové zkoušky, komunikaci s pachtýřem až po uzavření férové pachtovní smlouvy. Více o Monice Hradilové najdete zde

Bioregiony – BIO region Velké Hostěrády, Živý region Tišnovsko >>
Přednáška Elišky Vozníkové, Jana Trávníčka a Tomáše Uhnáka.Bioregiony či v zahraničí používaný název Bio-Districts. V České republice si svou cestu zatím jen hledají. A to například přes projekty ve Velkých Hostěrádkách nebo na Tišnovsku. Každý z projektů na to jde jinou cestou. Dojdou ke stejnému cíli? O tom jak se BIO region (ne)dá dělat v podmínkách českého zemědělství.  

Jak se zapojit do KPZ a co to KPZ je? >>>
O Komunitou Podporovaném Zemědělství a dalších potravinových iniciativách v ČR. KPZ nejen jako cesta odbytu pro rodinná hospodářství, ale i rozvoj solidarity, lokálnosti, přímého vztahu zemědělec-spotřebitel, udržitelnosti a transparentnosti. Představení KPZkoALICE – tuzemské sítě potravinových iniciativ, prostor pro sdílení zkušeností, vzájemnou podporu, inspiraci a spolupráci. O tom všem přednášely Šárka Krčílková, Alena Wranová a Jana Kožnarová. 

Odkaz na všechna videa z pátečního programu najdete >>> ZDE  Vybrané fotografie si prohlédněte >>> ZDE

Videozáznamyze Symposia Živé zemědělství  
sobota 4.3.2023 

Ekologické a biodynamické vinohradnictví >>>
V prvním ze dvou workshopů se Georg Meissner zaměřil na specifika ekologického a biodynamického vinohradnictví.  Přípravu půdy pro obnovu vinice (opětovnou výsadbu). Hospodářská zvířata ve vinici. Obrana proti škodám způsobeným lesní zvěří (srnci, daňci, divoká prasata) a ošetřování příkmenného pásu ve vinici.

 Modelové ekoregiony v Bavorsku – důležitý stavební kámen k dosažení 30% podílu ekozemědělství >>>
Přednáška Klause Wiesingera se zabývá vznikem, financováním, strukturou a způsobem práce 26 modelových ekoregionů v Bavorsku. Na základě případových studií jsou představeny úspěšné projekty modelových ekoregionů, ale také překážky a problémy. Více o Klausu Wiesingerovi najdete zde.

Odchov telat s matkou – praktické příklady faremních chovů >>>
Praktické příklady faremních chovů: Hof Mahlitzsch, Hof Stolze Ku, Dottenfelderhof (DE) + diskuze: Nikola Burgeff, Anja Hradetzky a Martin von Mackensen. Více o přednášejících najdete zde.
 Příklady dobré praxe: Maso z lúky; Farma Kateřina; Farma Otročín >>>V přednášce bude hovořit o svém hospodaření Jan Žák z Maso z lúky, Adolf Loos z Farmy Kateřina a Richard Tintěra z Farmy Otročín. Medailonky řečníků zaleznete zde.  

Bioregiony – pojetí v kontextu České republiky a Bavorska >>>
Diskuse Elišky Vozníkové, Jana Trávníčka a Klause Wiesingera pod vedením Michala Bajgarta. Bioregiony či v zahraničí používaný název Bio-Districts. V České republice si svou cestu zatím jen hledají. A to například přes projekty ve Velkých Hostěrádkách nebo na Tišnovsku. Každý z projektů na to jde jinou cestou. Dojdou ke stejnému cíli? O tom jak se BIO region (ne)dá dělat v podmínkách českého zemědělství. 

Význam a rozměr chovu zvířat v ekologickém zemědělství budoucnosti II >>>
Druhá část přednášky Martina von Mackensen, který hovoří o zásadním významu a přínosu chovu zvířat, který znamená mnohem více než jen část podnikové ekonomiky. Dalšími tématy je krmení, ustájení, zdraví zvířat a plemenitba. Více o přednášejícím naleznete zde.

Příklady dobré praxe: Hof Stolze Huf (DE); Farma Mahlitszch (DE) >>>
Příklady dobré praxe: Hof Stolze Huf (DE)_Anja Hradetzky; Farma Mahlitszch (DE)_Nikola Burgeff. Více o přednášejících naleznete zde

Představení biofarmy Sasov – ekologický chov prasat od roku 1999 >>>
Josef Sklenář vám představý rodinný způsob chovu prasat se zapouštěním kojících prasnic – systém chovu prasat zohledňující ekologický a etický přístup k chovu zvířat s ohledem i na ekonomickou efektivitu chovu. Více o přednášejícím naleznete zde

Jak založit komunitní chov slepic >>
Přednáška Anny Hudské o úskalí chovů slepic, vzestupech a pádech komunity. O technických řešeních, aneb, proč naše babičky chodily ke slepicím 2x denně a my jen j1x. O síti komunitních chovů v ČR a další témata se dozvíte v jejím příspěvku. Více o přednášejícím naleznete zde.  

Příklady dobré praxe: Farma Lukava; Slunce Dubem; Ofčí statek Brníčko >>>
Své příklady dobré praxe postupně představili Jana a Martin Rosenbaumovi z Farmy Lukava, Jakub Rumler ze Slunce Dubem a Michal Hrdlička z Ofčí statek Brníčko. Více o přednášejícím naleznete zde

Odkaz na všechna videa ze sobotního programu najdete >>> ZDE Vybrané fotografie si prohlédněte >>> ZDE

A ještě pár fotek z kuloárů…

Symposium Živé zemědělství se konalo pod záštitou ministra zemědělství Zdeňka Nekuly. 

Za obsah sdělení odpovídají výlučně organizátoři akce. Sdělení nereprezentují názory donorů a donoři neodpovídají za použití informací, jež jsou obsahem výstupů.   

Partneři a sponzoři Symposia 

« Zpět na seznam zpráv