Pavel a Gábina Šelongovi na své farmě v Pustějově na Novojičínsku na 18 hektarech pěstují zeleninu, brambory, obilí, ale vysazují i ovocné aleje a chovají zvířata. Model uzavřeného cyklu v hospodářství. Jejich rodiče hospodařili konvenčně, ale Pavel s Gábinou se rozhodli dělat to jinak, bez umělých hnojiv a chemie.
Se systémem komunitou podporovaného zemědělství (ve zkratce KPZ) se seznámili v roce 2010, před tím zkoušeli své výpěstky prodávat na trzích, ale bylo to časově náročné. V roce 2012 začali sami fungovat v KPZ, které se pro jejich zeleninu stalo jediným odbytovým kanálem.
Seznamte se s příběhem Ekofarmy Šelongovi v článku pro časopis Selská revue, který vydává pro své členy Asociace soukromého zemědělství. Článek ke stažení zde.
Foto: Nikol Klapková pro knihu Bio je naše cesta, Nakladatelství KAZDA).
Text: Šárka Krčílková (asociace AMPI)
Článek vznikl s finanční podporou Evropské unie v rámci Erasmus+ projektu “Food&More – Consumer education for food citizens” a podporou Hl. m. Praha v projektu “KPZ pro Prahu”. Za obsah sdělení odpovídá výlučně autor článku. Sdělení nereprezentují názory donorů a donoři neodpovídají za použití informací, jež jsou obsahem výstupů.
« Zpět na seznam zpráv