Chci založit novou KPZ

1

Proč chceme KPZku

KPZ buduje systém utvářený místními obyvateli, který přispívá ke kvalitě života i životního prostředí. Komunitou podporované zemědělství představuje sociálně inovativní model, který má přínosy v mnoha různých oblastech a na mnoha různých úrovních. 

  • Úroveň jednotlivců: Spotřebitelům dává možnost osobně přispět k utváření budoucnosti našeho potravinového systému. Zemědělcům usnadňuje přímý prodej a zaručuje jisté a předvídatelné příjmy;
  • Úroveň komunit: Podporuje tok peněz v lokálních ekonomikách, poskytuje pracovní příležitosti a vytváří prostředí sounáležitosti a vzájemné podpory;
  • Celospolečenská úroveň: Snižuje moc velkovýrobců a korporací v potravinovém systému a tím celosvětově přispívá k potravinové suverenitě (viz Principy KPZ).

Co může KPZ přinést zemědělcům

  • Mohu pěstovat a vyrábět potraviny přímo pro lidi, kteří dokáží ocenit jejich hodnotu i mojí práci.
  • Mám předem zajištěnou část odbytu na celou nebo část sezóny, což posiluje finanční stabilitu mého hospodářství.
  • Jsem v přímém vztahu se svými odběrateli – podílníky, znám jejich potřeby a názory.
  • Za svou práci získám férovou odměnu.
  • Bohatství úrody i riziko neúrody sdílíme společně.
  • Skupina může převzít část zodpovědnosti za péči o výdejní místo, distribuci podílů nebo i komunikaci.
  • Jsem svobodnější v rozhodování o produkci bez tlaku obchodníků.

Co zvážit, než se do KPZ zapojíte jako zemědělec

Přestože KPZ přináší mnoho benefitů, nemusí vyhovovat každému zemědělci. Je důležité mít představu, o jaký druh produkce se jedná (rozmanitost produktů, ekologický způsob hospodaření, kontinuita produkce, atd.), jaký může být roční odhadovaný výnos a jaký vzájemný vztah je potřeba v rámci komunity KPZ vybudovat. Proto doporučujeme položit si a upřímně odpovědět na několik otázek:

Dokážu nabídnout dostatečně pestrou produkci?

Aby byly podíly po celou sezónu pestré, potřebuje zemědělec vypěstovat třeba i 40 – 60 druhů zeleniny, ovoce a bylinek.

Komunikuji a spolupracuji rád(a) s lidmi?

Klíčovou schopností pro budování KPZ je schopnost dobře a pravidelně komunikovat, umět nenásilně řešit případná nedorozumění a vytvářet s podílníky vztah a důvěru.

Je pro mě komfortní závazek na celou sezónu?

V KPZ se vytváří dohoda mezi zemědělcem a podílníky na celou sezónu. To, že podílníci zaplatí předem může být obrovská výhoda, ale pro někoho i velký pocit zodpovědnosti, jestli je schopen závazku dostát.

Velmi užitečné je spojit si se zemědělci, kteří už mají s KPZ zkušenosti. Najdete je v Adresáři farmářů.

Co může KPZ přinést odběratelům

Jednotliví členové těží ze svého zapojení do KPZ různými způsoby. Výzkumy provedené v mnoha zemích uvádějí jako nejčastěji zmiňované přínosy tyto:

  • Mám přístup ke zdravým a kvalitním sezónním potravinám přímo od zemědělce za cenu přijatelnou pro obě strany.
  • Čerstvost a chuť: Ochutnám různé druhy a odrůdy zeleniny a ovoce, které obvykle nejsou v obchodech dostupné. Ladím se na přirozený jídelníček v cyklu roku.
  • Transparentnost: Přístup k informacím o fungování celého systému  a o pěstování plodin je jedním z hlavních důvodů, proč se lidé rozhodnou pro KPZ.
  • Dostupné ceny: V některých zemích může být produkce certifikována komunitou, takže ceny mohou být nižší než obvyklé tržní ceny.Nižší ceny přináší i přímý vztah mezi zemědělci a spotřebiteli, kde je vyloučen zprostředkovatel.
  • Pokud chci, mohu se seznámit se zemědělcem, farmou i způsobem hospodaření. Někdy dokonce mohu spolurozhodovat o tom, jak bude hospodaření probíhat.
  • Investuji své peníze do rozvoje menších rodinných ekologicky hospodařících farem, které více dbají na péči o krajinu a životní podmínky zvířat. Podporuji místní ekonomiku a zaměstnanost.
  • Pokud chci, mohu se potkávat s dalšími členy a posilovat místní soudržnost.
  • Dozvídám se o pěstování jídla, jeho dopadu na životní i sociální prostředí v širších souvislostech. 

Co zvážit, než se do KPZ zapojíte jako odběratel

Nadchla vás myšlenka KPZ? To nás moc těší. Ovšem před tím, než do KPZ vstoupíte, měli byste si uvědomit, že toto partnerství na vás bude klást určité nároky, na které možná nejste zvyklí. KPZ je skvělá věc, ovšem není pro každého. Doporučujeme odpovědět si na následující otázky:

Jste ochotní přijmout spoluzodpovědnost?

KPZ představuje skupinu lidí, kteří se potkávají, spolupracují a komunikují s respektem. Nemusí se všichni zapojovat stejnou měrou do dobrovolnické práce. Je ale potřeba, aby každý dodržoval pravidla, která si komunita domluví. Minimálně to znamená:

  • zaplatit včas splátky
  • vyzvedávat si včas svůj podíl
  • věnovat pozornost informacím od koordinátorů a zemědělců
  • chovat se ohleduplně k ostatním a nenásilně s nimi komunikovat.

Pravidelně doma vaříte? A jste při tom kreativní?

Pokud budete v KPZ odebírat zeleninu, potřebujete ji umět zpracovat. Vyzkoušíte si nové recepty. Představte si, že každý týden nebo dva, dostanete nášup toho, co se zrovna urodí. Podíly mohou zejména v létě vážit hezkých pár kilo. Téměř v každé sezóně je něčeho nadúroda. Dokážete stejný druh zeleniny zpracovat různým způsobem?

Dokážete si pravidelně vyzvedávat svůj podíl?

KPZ není e-shop, kde vám kurýrní služba přiveze vaši objednávku až domu. Počítejte s tím, že si po celou sezónu budete chodit vyzvedávat svůj podíl na výdejní místo v čase, na jakém se v komunitě a se zemědělcem domluvíte.

Máte rádi překvapení?

V KPZ si můžete vyzkoušet, jak je to dobré, jíst v souladu s ročními obdobími. Budete ale nejspíš potřebovat čas, abyste se do souladu s přírodou dostali. Přijmout fakt, že na rajčata si počkáte až do léta a na dýně do podzimu. Sžít se s tím, že o obsahu vašeho podílu nerozhodujete vy, ale příroda ve spolupráci se zemědělcem.

Doporučujeme prolistovat si Průvodce: Víc než jídlo nebo si ho stáhnout v PDF v Publikacích v naší Knihovně, kde najdete spoustu dalších užitečných zdrojů. Je užitečné spojit se s dalšími již zkušenými iniciativami, najdete je v Adresáři farmářů.  

2

Hledáme zemědělce / podílníky

Hledání členů

K hledání členů můžete využít tyto komunikační kanály:

    • Šiřte nápad mezi přátele a známé
    • Využijte sociální média
    • Roznášejte letáky
    • Organizujte setkání
    • Najděte spřízněného novináře, který o vás napíše
    • Zaregistrujte se na web Adresář farmářů, což je první místo, kam se potenciální zájemci o KPZ dívají, pokud hledají KPZ ve svém okolí.

Pokud je zájem dostatečně velký, vytvořte jádrovou skupinu. 

Hledání zemědělce

Pokud jste skupina spotřebitelů nebo organizace a chcete založit KPZ, doporučujeme najít zemědělce, který má zájem o navázání partnerství se skupinou spotřebitelů. Můžete využít mapy Adresáři farmářů nebo Kde.lovime.bio.

Můžete oslovit zemědělce, který už spolupracuje s jinými KPZ skupinami v okolí či regionu. Pokud bude mít volnou kapacitu, velmi to ocení. Stačí pak zformovat vlastní skupinu odběratelů a můžete začít.

3

Organizujeme první schůzky

Jakmile naleznete první spojence, měli byste být připraveni účastnit se veřejných setkání, kde můžete najít nové členy. Pro budoucí spolupráci je klíčové být na těchto setkáních upřímní a transparentní, spotřebitelé si těchto vlastností váží. Pokud nemáte moc zkušeností, nemějte obavy. KPZ je partnerství, snažte se proto spotřebitele zapojit do hledání řešení.

Možný program setkání

  • Co je to KPZ?
  • Proč jíst lokálně vypěstované potraviny?
  • Proč potřebují drobní zemědělci podporu? Jaká jsou rizika průmyslového zemědělství?
  • Jaké jsou výhody členství v KPZ?
  • Vyhodnoťte ochotu účastníků zavázat se ke KPZ.

Využijte při propagaci a komunikaci materiály, které najdete tady na webu, ať jsou to krátká videa, prezentace, infografiky, plakáty či letáky.

5

Rozdělujeme úlohy / role

Abychom se v komunitě vyhnuli nedorozuměním a potížím, je potřeba hned na začátku vyjasnit role, zodpovědnosti a pravidla. To nám pomůže při nabírání nových členů a také jako manuál ve sporných situacích.
Role zemědělců a členů jsou obvykle vysvětleny v dohodě o partnerství, ale pro vzájemné porozumění je velmi důležité je jednou za čas prodiskutovat na osobních setkáních a přizpůsobovat situaci, která se v čase proměňuje.

Povinnosti zemědělců

  • Hospodařit co nejlépe, aby byly uspokojeny potřeby a očekávání spotřebitelů.
  • Dodržovat dohodnuté metody hospodaření (např. ekologické, biodynamické, košer, permakultura).
  • Definovat množství potravin dodávané v jednom podílu.
  • Definovat četnost dodávek a způsob jejich doručení.
  • Nastavení ceny za podíl.
  • Určení možností a způsobů dobrovolné práce na statku.
  • Určení, jak často a v jakém rozsahu se budou konat akce na statku.
  • Zajištění transparentnosti hospodaření.

Možné povinnosti koordinátora skupiny

  • Přispívat ke komunikaci mezi skupinou a zemědělcem.
  • Podpořit nábor nových podílníků.
  • Zajistit administraci plateb.
  • Organizovat odběr na výdejním místě.

Možné povinnosti členů

  • Platit včas dohodnutou cenu za podíl nebo úrodu.
  • Přijmout skutečnost, že úrodu obvykle nelze přizpůsobovat preferencím jednotlivců.
  • Akceptovat sezónnost produktů.
  • Respektovat a přijmout specifické znalosti a dovednosti zemědělce.
  • Čistit a vracet přepravky či další nádoby používané pro distribuci.
  • Podílet se na určitých úkolech (např. pomoc při dodávce, sklizni).
  • Sledovat zprávy týkající se chodu KPZ.
  • Poskytovat zpětnou vazbu.
6

Hledáme výdejní místo

Distribuce obvykle probíhá každý týden počínaje květnem nebo červnem, v závislosti na klimatických podmínkách. Výdejní (též odběrné) místo může být přímo na hospodářství, pokud spotřebitelé žijí na stejném místě jako zemědělec. Pokud se výdej odehrává ve městě, doporučujeme najít nějaký volný prostor v prostorách myšlenkově spřízněných místních organizací  nebo na veřejných místech (kavárny, farmářské trhy, dvory, apod.). Doporučujeme oslovit třeba i obec. Pokud se žádné takové místo nenajde, spotřebitelé si výdejní místo pronajímají nebo najdou prostor u někoho doma. Termíny a čas výdeje jsou obvykle věcí dohody mezi zemědělci a skupinou spotřebitelů.

7

Vytváříme organizační strukturu

Skupiny KPZ se dají rozdělit do kategorií podle toho, kdo je provozuje nebo jaký mají cíl:

Podle typu koordinace

  • Koordinace/organizace zajišťovaná zemědělcem – Provoz systému zajišťuje zemědělec, jehož úrodu si spotřebitelé předplácejí, aniž by se dále zapojovali. Konkrétní podoba se samozřejmě liší model od modelu.
  • Organizace zajišťovaná komunitou/spotřebiteli – Koordinátorem skupiny je jeden nebo více spotřebitelů. Ti celý systém řídí v úzké spolupráci se zemědělcem, který produkuje s ohledem na jejich přání. Stupeň zapojení spotřebitelů je proměnlivý.

Podle způsobu vzniku

  • Skupina členů propojená s existujícím hospodářstvím
    Spotřebitelé vytvoří skupinu a naváží partnerství s místním zemědělcem. Hospodářství je vlastněno a řízeno zemědělcem. Členové podepisují se zemědělcem smlouvu o partnerství a platí za celou svou část úrody předem za určitý časový úsek (za sezónu nebo půl sezóny). Tento druh KPZ je pravděpodobně ten nejběžnější. Příklady v ČR:  Svobodný statek, Dobro-družný statek, Farma Lukava.
  • Komunitní hospodářství
    Skupina lidí založí a stará se o své vlastní hospodářství, sdílí náklady na produkci, členové pracují jako zemědělci, případně zemědělce zaměstnávají. Příkladem je například hospodářství KomPot či zahrada Kuchyňka.
  • Zemědělsko-spotřebitelské družstvo
    Zemědělci se sdružují do družstev, aby tak získali přístup k různým druhům potravin. Spotřebitelé mohou spoluvlastnit půdu a další zdroje společně se zapojenými zemědělci a spolupracovat na produkci a distribuci potravin. Příkladem takovýchto průkopnických modelů, kde je družstvo spoluvlastněno jak producentem, tak spotřebiteli, je Food Hub v anglickém městečku Stroud nebo Alter Conso ve Francii či Spolek živá obŽIVA u nás.
  • Zemědělské družstvo
    Zemědělci řízená skupina KPZ, kde dva nebo více členů spolupracují na zajištění pestřejšího výběru zemědělských produktů svým členům. Tento model umožňuje jednotlivým zemědělcům specializovat se na tu formu hospodaření, která je pro jejich hospodářství nejvhodnější (větší podniky se mohou zaměřit na produkci v polním měřítku, menší hospodářství na speciální plodiny a výše položené statky na chov). Několik příkladů existuje ve Francii.
8

Jedeme na statek

Návštěvy na statku a komunitní akce nabízejí skvělou příležitost k setkání zemědělce s ostatními členy. Členové se tak dozvědí, odkud pocházejí jejich potraviny, zemědělci se zase setkají s lidmi, kteří jedí jejich vynikající a pečlivě pěstované a vyráběné potraviny. Osobní setkání dává členům pocit sounáležitosti s komunitou a dokáže ze skupiny jednotlivců vytvořit opravdovou komunitu. Takové akce jsou zásadní pro budování vztahů a důvěry mezi členy.
9

Komunikujeme

Existuje řada komunikačních kanálů, které lze v rámci KPZ využít. Nezapomeňte s ostatními členy prodiskutovat, co vám nejvíce vyhovuje. Zpravidla je to experimentování v čase.
Každý jsme jiný, někteří lidé dávají přednost komunikaci z očí do očí, jiní raději posílají e-maily nebo si vyměňují názory na Facebooku či přes chat. Vaším úkolem je najít společné způsoby komunikace, které nikoho z diskuse nevyloučí, a určit, který komunikační kanál se hodí pro diskusi o té které problematice.
Buďte připraveni na všechno a nečekejte, že bude komunikace snadná. V mnoha případech bude vaše komunikace pravděpodobně jednostranná, protože otázky a odpovědi na ně nepřicházejí vždy přesně v tu chvíli a takovým způsobem, jak byste si přáli. Tohle přijměte a nepropadejte panice: i když většina lidí ráda informace dostává, často nemají čas nebo ochotu aktivně komunikovat.

Komunikace z očí do očí

Odběr podílu nabízí ideální příležitost setkat se s členy osobně. Ať jste zemědělec či koordinátor je velmi přínosné s každým si trochu popovídat.

TIP: Nejlepším způsobem, jak neformálně budovat skupinu KPZ, je zorganizovat jeden společný odběr pro všechny členy. Společné vážení zeleniny, debaty a přátelská atmosféra pomáhají vzájemnému poznávání členů, z vyzvedávání podílů se tak stává komunitní událost. Členové mohou přivést své děti, vyměňovat si recepty a další užitečné informace týkající se udržitelného životního stylu a v neposlední řadě si mohou užít společnost ostatních členů komunity.

Online komunikace

  • E-maily – Nejsnazší způsob komunikace s členy skupiny KPZ. Nezapomeňte ve svých e-mailech uvést jednoznačný předmět, který pomůže přitáhnout pozornost příjemce. Pokud na své e-maily nedostáváte delší dobu odpovědi, zeptejte se ostatních – je totiž možné, že vaše e-maily končí ve složkách pro spam.
  • Webová stránka nebo blog – Zemědělec i širší komunita okolo KPZky by měli informovat o tom, zda a jak je možné se k nim přidat. Často se totiž stává, že spotřebitelé se zájmem o KPZ nemohou najít, navštívit či jinak kontaktovat vhodného zemědělce. Kromě toho lze tyto komunikační kanály použít i k informování vašich členů. Některé skupiny KPZ si založily tematické blogy, které nejčastěji soustřeďují nejlepší recepty z týdenních podílů.
  • Elektronický zpravodaj – Běžný komunikační nástroj, který skupiny KPZ používají. Jde vlastně o pravidelné informování členům, které může obsahovat složení podílů, aktuální recepty, zprávy z pole, upozornění na akce (např. návštěvu na statku nebo komunitní den) a připomínky (třeba když je čas obnovit smlouvu či převést měsíční podíl). Informace jsou doplněny fotkami a obrázky, které ilustrují text a zvyšují atraktivnost pro čtenáře. Téměř všichni poskytovatelé e-mailu (jako jsou Google nebo Seznam) nabízejí jednoduchou aplikaci pro informační bulletiny či zpravodaje. Vezměte e-mailové adresy všech členů, vyberte pro svůj mailing list zajímavý název a rozhodněte strukturu a četnost e-mailů. TIP: Pokud je na vás vydávání zpravodaje příliš obtížné, požádejte někoho z členů KPZky, který umí pracovat s tímto druhem aplikací. Stejně tak je možné delegovat zodpovědnost za přípravu obsahu.
  • Sociální sítě – Pokud vaši členové tyto sítě rádi používají, uzavřená skupina se může stát dobrým místem pro výměnu novinek, zpráv a fotek. Zároveň může členy motivovat k udržování kontaktu s ostatními. Ovšem používání příliš mnoho kanálů může vést k rozmělňování pozornosti a zahlcení.

Tištěné materiály

Pokud vaši členové nepoužívají online aplikace, můžete vytvořit tištěný informační bulletin a rozdávat ho členům spolu s podílem. Anebo můžete propagovat svou skupinu KPZ pomocí tištěných letáků.

10

Jíme první závoz

Připravujte na uskladnění

Naučte se umývat vše zelené (to znamená i natě a listy zeleniny jako je řepa, ředkvičky, tuřín a další kořenová zelenina; jsou také jedlé) co nejdříve po donesení podílu domů. Omyjte je ve studené vodě, dejte do odstředivky a (to je důležité) důkladně osušte, poté uložte do lednice. V průběhu týdne vám poslouží jako rychlá příloha k jídlu. Zeptejte se svého zemědělce nebo dalších členů, jak nejlépe uskladnit zeleninu, ovoce a bylinky, které v KPZce dostáváte, aby vydržely čerstvé. (Víte že například dýně se nejlépe uskladňují na prosluněném místě?) Jezte zeleninu postupně tak, abyste si tu nejtrvanlivější ponechali až na konec.

Experimentujte

Nebojte se nových receptů, stejné suroviny můžete připravovat pokaždé jinak, takže budou stále zajímavé a chutné. (Pokud budete hlávkový salát připravovat jen jako salát, nejspíše se ho rychle přejíte.) Také nepředpokládejte, že každá potravina v podílu bude použitelná jako hlavní chod, buďte proto připravení zkoušet různé druhy příloh, obloh a polévek.

Plánujte podle podílu

Obvykle se o obsahu podílu, co v něm je a v jakém množství dozvíte, až při vyzvednutí, takže je užitečné naučit se plánovat vaření jídla až na základě obsahu vyzvednutého podílu.