Záznam webináře je tu!
Ve čtvrtek 13. května proběhl v odpoledních hodinách webinář v tématu „Jak na spolkové obchody?“. Na webinář se přihlásilo 61 účastníků z celé České republiky. Protože jsme se ještě nemohli potkat osobně, v registračním formuláři nám účastníci odpovídali na otázky k tématu. Po webináři jsme ještě všechny obeslali a požádali o vyplnění zpětné vazby.
Více jak polovina účastníků o tématu mnoho nevěděla a chtěli se dozvědět více, 31% uvažovalo o založení spolkového či družstevního obchodu a 18% mělo vlastní zkušenosti se spolkovými či družstevními obchody např. jako člen/spoluzakladatel.
Díky záznamu webináře, se i ti, co se nemohli k webináři připojit, mohou shlédnout jeho záznam na YouTube kanálu Asociace místních potravinových iniciativ. Mohou se tak znovu potkat se zástupci několika spolkových a družstevních obchodů, kdy má každý z nich trochu jiné pozadí vzniku, jinou formu a nachází se v jiné fázi vývoje. Všichni ale sdílí vizi utváření světa založeného na důvěře, vzájemném respektu, solidaritě a otevřené spolupráci.
Účastníci se také dozvěděli, jak spolkové a družstevní obchody fungují prakticky, s jakými radostmi a obtížemi se potkávají a kam chtějí směřovat dál.
A co bylo pro naše účastníky nejpřínosnější?
Našimi hosty byli:
Markéta Vinkelhoferová – expertka na enviro-sociální podnikání
Markéta se dlouhodobě věnuje environmentálnímu a sociálnímu podnikání a působí v řadě organizací. Je předsedkyní správní rady Tématické sítě pro sociální ekonomiku TESSEA, je spoluzakladatelkou Fair&Bio družstva, stála u zrodu Obživy a je dlouhodobě zapojená do komunitou podporovaného zemědělství. Své zkušenosti Markéta sdílí jako poradkyně Českého sociálního podnikání. Více o Markétě se můžete dočíst v článku Roztleskávačka důstojného života. www.fair-bio.cz
Tereza Kulhánková – spoluzakladatelka spolku HOJNOST
Tereza je spoluzakladatelkou spolku Hojnost, společenství lidí, které spojují dvě věci: žijí na Tišnovsku a rozhodli se vzít zodpovědnost za svůj život a prostředí, ve kterém žijí, do vlastních rukou. Do Tišnovské spižírny si společně objednávají lokální (bio)potraviny. Od místních zemědělců odebírají čerstvou zeleninu. Vytváří semínkovnu, aby na svých zahrádkách mohli pěstovat sami. A nově své aktivity rozšiřují i o bezobalový obchod přístupný nejen členům spolku. Více o Tereze a Hojnosti v rozhovoru ze série Zpátky k jídlu: Nejen o hojnosti. www.hojnost.org
Lukáš Linha – spoluzakladatel Spolkového obchodu BEZ v Písku
Lukáš společně se svými přáteli založil před pár lety bezobalový obchod v Písku. Nedávno se ale rozhodli, že chtějí koncept obchodu posunout dál, přejít ze soukromého vlastnictví do společného a stát se součástí sociální ekonomiky. Jak se tahle proměna daří? spolecne.vazenezbozi.cz
Leoš Longauer – člen koordinačního týmu Spolkového bio obchodu OBŽIVA
Leoš Longauer se připojil do prvního pražského spolkového bio obchodu Obživa už v jeho počátcích. Pomohl v roce 2019 přetavit krásnou ideu do reality a patří mezi klíčové členy, kteří jsou motorem celé iniciativy. Obživa sdružuje ekozemědělce, zpracovatele, výrobce a spotřebitele bez dalších prostředníků. Vybudování a provoz spolkového obchodu je financováno z investičních příspěvků a členských příspěvků členů spolku. To umožňuje Obživě dodávat zboží za nákladové ceny, tedy bez marže. Leoš je také členem iniciativy Pospolí. Více o Obživě v pořadu Nedej se: Přijímat a vracet. www.obziva.cz
Webinář organizovala PRO-BIO LIGA a asociace AMPI ve spolupráci: Bez obchod, Fair&Bio pražírna, Hojnost, Obživa, Slušná firma. Webinář se uskutečnil díky projektu ekoporadnypraha.cz s finanční podporou Hlavního města Prahy.