Iniciativy komunitou podporovaného zemědělství (KPZ) a další místní potravinové komunity a spolky zažívají v České republice boom. Jejich cílem je nejen získat zdravé potraviny od ekologických zemědělců, ale rozvíjet blízké vztahy v místě, důvěru a férovou spolupráci na kratší či delší vzdálenost. Jak mohou tyto iniciativy spolupracovat a propojovat se? O tom bude zářijové setkání KPZkoALICE.
Jedním z příkladů rozvíjející spolupráce jsou společné objednávky, které řeší téměř každá KPZ. Jak se ukazuje, některé komunity například v Praze už začínají řešit objednávky společně. Jak se jim to daří? Jak spolupráci posunout dál a zefektivnit? To bude hlavní téma večera. Přijďte o něm diskutovat, sdílet své vlastní zkušenosti a hledat další cesty spolupráce ve čtvrtek 9. 9. od 18:30 hod.
Mezi našimi milými hosty budou:
Vraťka se potkala s tématem komunitou podporovaného zemědělství (KPZ) v roce 2015, kdy společně s přáteli založila v Praze KPZ CooLAND, kde poslední dva roky koordinovala Buvolí odběratelskou skupinu ve spolupráci s Buvolí farmou Ohař. Před dvěma lety se pustila do nového dobrodružství a zorganizovala s dalšími parťáky první solidární dovoz citrusů z Řecka v evropské síti Koinobio. Byl to impuls, který Vraťku vedl k založení vlastní, zatím neformální iniciativy, Výdejna chutí. V současné době Výdejna chutí několikrát do roka přiváží do České republiky bio citrusy a další potraviny od agroekologicky hospodařících zemědělců v Řecku. Do spolupráce se tu zapojují jednotlivci i celé komunity. Jak tahle spolupráce funguje? Jak by se mohla rozvíjet dál? Vraťka představí historii i další plány Výdejny chutí.
Tadeáš Hollan (KPZ Krymská) a Tomáš Uhnák (KPZ Smetanka)
Tadeáš je koordinátorem jedné z pražských komunit – KPZ Krymská, která vznikla v roce 2018 i díky pomoci tehdy již zkušené KPZ Smetanka. Obě komunity spolupracují s farmou Králíčkova biozelenina, ale společně organizují jednorázové objednávky od dalších zemědělců. Jak se tahle spolupráce dvou komunit a místních zemědělců daří? Jaké tyto aktivity nesou ovoce, úskalí i výzvy? Tadeáš a Tomáš budou sdílet své praktické zkušenosti.
Jakub Rumler (Statek Lhotka – Slunce dubem)
Jakub sám sebe nazývá “chovatelem dobytka”. Hospodaří v souladu s ekologickými (permakulturními) principy, které nemá potřebu deklarovat certifikací ekologického zemědělství. Hospodaří s rodinou sedmým rokem na 90 ha, prodávají hovězí, jehněčí, kůzlečí a do prodeje obvykle nabírají i zeleninu k uskladnění od sousedů a sýry. Vejce prodávají spíše napřímo. Odhadem prodají ročně 4 – 5 býků a 20 jehňat – kůzlat, vše po bedýnkách. Najdete ho statku Lhotka – Slunce dubem (nedaleko Berouna). Je zapojený i do Farmářské školy. Jakub představí během webináře svůj vlastní jednoduchý sytém, který si vytvořil a sám používá pro jednorázové objednávky. Je kombinací jednoduchého email marketingu a objednávkového formuláře a může být inspirací právě pro malé farmy, které chtějí být v kontaktu přímo s odběrateli bez dalších prostředníků.
Registrujte se na webinář do 9. 9. 2021 do 12:00 hod. prostřednictvím online formuláře zde. Před konáním webináře vám přijde odkaz na připojení prostřednictvím Zoom.
Připojte se k události na Facebooku zde.
V případě dotazů nás můžete kontaktovat na sarkak@asociaceampi.cz (Šárka Krčílková)
Photo by Shelley Pauls on Unsplash
—-
Webinář pořádá asociace AMPI . Akce je finančně podpořena Hl. m. Praha v rámci projektu “KPZ pro Prahu” a Evropskou unií v rámci Erasmus+ projektu “Food&More – Consumer education for food citizens”.