Komunitou podporované zemědělství KPZ propojuje spotřebitele přímo s místními šetrně hospodařícími zemědělci. Jako odběratel(ka) máte po celou sezónu zdravé potraviny, navíc dáváte peníze přímo člověku, který hospodaří s péčí o přírodu a díky vám za to dostává férovou mzdu. Jako zemědělec získáte jistotu odbytu a větší stabilitu. Vzájemně se můžete podpořit a mít z toho radost.
Zobrazit více »Na letošní rok spouštíme novinku. Každý druhý čtvrtek v měsíci se na dvě hodinky můžeme potkat v onlinu. Setkání bude mít vždy své hlavní téma, a bude prostor i na sdílení aktuální situace ze stran zemědělců, koordinátorů a odběratelů KPZ. Témata jsme od vás nastřádali v minulém roce, každopádně připomínáme, že FBskupina KPZkoALICE každý den vítá nejen nápady na témata, ale i vaše příspěvky a komentáře z aktuálního dění u vás.
Zobrazit více »Online schůzka proběhne v pátek, 27.11. od 18:00 - 19:30. Je určena především pro zemědělce, koordinátory a další aktivní členy KPZ a potravinových iniciativ, kteří se chtějí zapojit do začínajícího hnutí na podporu a rozkvět zemědělství ohleduplného vůči přírodě i lidem.
Zobrazit více »V AMPI a Lovime.bio neustále přemýšlíme, jak podpořit další rozvoj potravinových iniciativ a rodinných ekologicky hospodařících farem. Proto vítáme příležitosti spolupráce a synergie, které mohou být pro celý systém prospěšné a pomáháme vytvářet prostor pro nové nápady a spolupráci.
Zobrazit více »Online schůzka proběhne tuto středu, 1. 4. od 18:00. Je určena především pro zemědělce, koordinátory a další aktivní členy KPZ a potravinových iniciativ, kteří se chtějí zapojit do začínajícího hnutí na podporu a rozkvět zemědělství ohleduplného vůči přírodě i lidem.
Zobrazit více »Rok se s rokem sešel, je tu opět mezinárodní den komunitou podporovaného zemědělství KPZ, kdy zemědělci a farmáři na celém světě vyzývají své stávající nebo budoucí podílníky pro zápis do nové sezóny (CSA sing up Day). Letos jsme pro nás připravili opět prostor pro setkání, sdílení a vzdělávání.
Zobrazit více »Zveme Vás na seminář, kde se budeme učit, jak si lépe porozumět. Budeme sdílet příklady z naší koordinátorské praxe a řešit to, co nás v komunikaci v KPZku nejvíce pálí. Vytvoříme si prostředí, v němž se budeme učit z vlastních prožitků a zkušeností. Jednou z průvodkyní seminářem bude i zkušená lektorka nenásilné komunikace Helena Kurzweilová.
Co vás všechno čeká? Prodejní trh bioproduktů a biopotravin, vaření pod širým nebem s populárním kuchařem Hugo Hromasem, živá hudební produkce, tančírna, ale hlavně ochutnávky a pravé bioobčerstvení pro milovníky masa, vegany, celiaky nebo příznivce syrové stravy…
V roce 1962 byla v Evropě vytvořena tzv. Společná zemědělská politika (SZP), jejímž cílem bylo nastarovat válkou utlumené zemědělství a zajistit levné potraviny pro společnost. Několik posledních dekád však SZP čelí kritice, protože podle řady indícií není schopna účinně reagovat na výzvy, jako jsou změna klimatu, snižování biodiverzity, eroze půdy, kontaminace životního prostředí pesticidy a anorganickými hnojivy, vylidňování venkova a další. Jedno sedmileté dotační období končí a druhé začne po roce 2020.
Zobrazit více »“Digitální nástroje pro správu KPZ“, je třetí ze čtyř připravovaných testovacích seminářů evropského projektu Erasmus+, “SolidBase – Financial Sustainability Education for Solidarity-Based Food System”, kde hledáme cesty, jak podpořit finanční soběstačnost solidárních potravinových systémů, kterými je i naše/Vaše KPZko!
Zobrazit více »Těšit se můžete na vše spojené s domácím pečením kváskového chleba – ukázka přípravy těsta, kváskové poradenství, ochutnávky a recepty. Navštíví nás profesionální pekaři, autoři kváskových kuchařek a blogeři. Budou se ochutávat kvaitní biopotraviny od regionálních výrobců.
Zobrazit více »Zajímá vás, jaké to je, hospodařit na malé ekologické farmě? Co obnáší život zemědělce, který své výpěstky a výrobky dodává přímo svým spotřebitelům do spolkového obchodu nebo prostřednictvím komunitou podporovaného zemědělství KPZ? Dokázali byste sami poznat, že je jídlo od takového zemědělce opravdu k jídlu?
Zobrazit více »Kontakt: Alena Wranová / alena@asociaceampi.cz, 777 761 806
Zobrazit více »„Jak finančně plánovat KPZko“, je druhý ze čtyř připravovaných seminářů evropského projektu Erasmus+, “SolidBase – Financial Sustainability Education for Solidarity-Based Food System”, kde hledáme cesty, jak podpořit finanční soběstačnost solidárních potravinových systémů, kterými je i naše/Vaše KPZko! (komunitou podporované zemědělství).
Zobrazit více »Síťujeme KPZko! Aneb přijeďte na velké setkání iniciativ komunitou podporovaného zemědělství v České republice. Chceme se s vámi potkat. Chceme se s vámi poznat. Chceme, abychom sdíleli vzájemně své zkušenosti. Chceme vytvořit fungující síť iniciativ.
Zobrazit více »22.2.2019 to je DEN pro KPZko! Je to mezinárodní den komunitou podporovaného zemědělství… A my budeme slavit.
Zobrazit více »Farma Lukava a Vladimír Hajtmar Vás zvou na setkání příznivců využití koní v zemědělství. Akce je otevřená všem, kdo již sami pracovali, pracují, nebo sní o práci s koňmi na poli. Cílem je výměna zkušeností, navázání spolupráce a zmapování situace pracovních koní v ČR a v neposlední řadě přátelské setkání lidí se stejným zájmem.
Jste nadšenec či nadšenkyně do komunitou podporovaného zemědělství? Zabýváte se tématy jako agroekologie, přístup k půdě, potravinová suverenita? Jste zemědělec? Chcete mít i v budoucnu zdravou zemědělskou krajinu ?
?
?
?
? a v ní zemědělce
??, kteří o ní s láskou pečují?
Myšlenka komunitou podporovaného zemědělství u nás zakotvila před deseti lety a za tu dobu se do tohoto potravinového systému zapojilo několik desítek iniciativ, zemědělců a několik tisíc spotřebitelů. Jak KPZ v současnosti funguje a kam by mohlo směřovat dále? Je hospodaření zemědělců finančně udržitelné, kdo a jak je podporuje? Jak to vidí zemědělci a spotřebitelé?
Zobrazit více »Přednáška s diskuzí a promítáním: „Vím, od koho mám, co jím“
Zobrazit více »Můžete si koupit, prodat či směnit domácí výrobky – kváskový chléb, koláče, pivo, vege občerstvení, bylinkové lektvary, hořčice, marmelády, keramiku, proutěné košíky, včelí produkty, aj.
Zobrazit více »Jak zadržet vodu v krajině? O tom si můžete popovídat s hosty dalšího Smart café. David Pitthart (Beleco) a Jiří Malík (Živá voda) vám představí příčiny a řešení vysychání české krajiny a na konkrétním příkladu předvedou, jak lze zadržet vodu v krajině v celé ploše povodí a ne jen v nově postavené přehradě. Pořádá Zelený kruh.
Zobrazit více »Chcete strávit sobotu na zahradě a v příjemné společnosti? Někde, kde se nebudou nudit ani vaše děti? Podívat se tam, kde vznikla jedna z prvních iniciativ komunitou podporovaného zemědělství u nás? Udělejte si v sobotu 8. 9. výlet na komunitní a přírodní zahradu KomPot.
Zobrazit více »Červnové setkání KPZ Mezi domy, KPZ CooLAND a KPZ Kobylisy na dni otevřených vrat na Ekofarma Biostatek bylo nezapomenutelné. Proto se aktéři rozhodli návštěvu zopakovat v srpnu ještě jednou. Tentokrát bude víkend i více pracovní a členové KPZek pomohou na statku. Chcete se přidat? Neváhejte a přijeďte 🙂
Zobrazit více »
Nenašli jste ten správný seminář pro Vás?
Máte zájem ve své komunitě uspořádat seminář o zakládání KPZ?
Potřebujete facilitaci pro rozvoj vaší KPZ komunity nebo pomoc při fungování?
Chcete uspořádat KPZ setkání?
Spojte se s námi, rádi společně vymyslíme akci.