V únoru jsem v rámci environmentálních studií na Univerzitě BOKU ve Vídni obhájila svoji magisterskou práci, ve které jsem se zabývala rolí komunitou podporovaného zemědělství (KPZ) v transformaci třetího českého potravinového režimu směrem k větší udržitelnosti, spravedlnosti, soběstačnosti a odolnosti. Práci mi vedla Christina Plank a Michaela Pixová, které se tomuto tématu věnují už delší […]
Číst dál...V lednu jsme organizovali v Brně třetí ročník festivalu spolupráce mezi zemědělci a spotřebiteli – Mrkev v zimě. Sdílíme video záznamy prezentací hostů a vy si můžete osvěžit, připomenout nebo se i dozvědět, co letos rezonovalo v brněnském Impact HUB. Celým dnem se prolínala témata související s produkcí, distribucí a spotřebou lokálního a šetrně vypěstovaného jídla, lokální […]
Číst dál...O tom, že lokální zdroje potravin jsou nezbytnou součástí budoucnosti mluvil na TEDx současný ředitel Sonnentor Josef Dvořáček a my naprosto souhlasíme. Příští týden 4. 4. se chystáme do Sonnentoru na setkání Cesty byznysu k jídlu z farmy na vidličku a vítáme další účastníky. Více informací TUDY.
Číst dál...V loňském roce jsme se drobně podíleli na vzniku sousedského průvodce, který mapuje nebývalou hojnost a vydatnost komunitního a sousedského dění v Praze 7. Je atlasem příležitostí, jak se zapojit do již existujících neformálních iniciativ, struktur a přediv vztahů místního života. Zároveň dobře poslouží jako základní příručka pro začínající městské buditele a iniciátory nových projektů, […]
Číst dál...Začalo jaro a farmáři sejí, sází a starají se o rodící se mláďata ve svých stádech, abychom my všichni měli co jíst a také, aby půda a krajina byla živá. Jak píše Jakub Pešek v článku, který najdete v tomto newsletteru: „Pokud nebudeme jako společnost cítit důležitost toho, odkud je to, co každý den jíme, situace […]
Číst dál...Více než 20 přednášek, diskusí a workshopů na témata spojená s ekologickým a biodynamickým zemědělstvím, čeští i zahraniční řečníci, spousta příkladů dobré praxe a příležitostí k neformálním rozhovorům… To vše jste mohli zažít na čtvrtém ročníku Symposia Živé zemědělství, které se letos konalo 1. a 2. března, už tradičně v prostorách Národního zemědělského muzea v Praze. Hlavními tématy letošního […]
Číst dál...Jak vnímají nedávné traktorové protesty malé rodinné ekologicky hospodařící farmy? Sdílíme pohled Jakuba Peška z Rodinného hospodářství Svobodné hory. Mimochodem, Jakub s Terezou pěstují na svém hospodářství zeleninu a květiny a vy se právě teď můžete zapojit do jejich KPZky. Odebírat můžete v Písku, Vodňanech, Vimperku, Českých Budějovicích a Praze. Sdílení Jakuba Peška, 7. 3. 2024 Když jsem […]
Číst dál...Před 3 lety se Petra Vymětalíková rozhodla znovu studovat, protože v ní zarezonovala PÉČE O PŮDU. Dneska je Petra mezi prvními našimi absolventy Farmářská škola a čerstvě v týmu ekologické Farmy Jednorožec. Petra bude mít brzy kulaté narozeniny a rozhodla se je oslavit výzvou: 40. NAROZENINY s CHLAĎÁKEM pro Jednorožce Petra by si přála získat alespoň 40 tis., za […]
Číst dál...Minulý týden jsme zahájili s partnery nový společný Erasmus+ projekt VIVID. Jeho smyslem je podpořit další rozvoj lokálních solidárních partnerství založených na agroekologii (LSPA) jako je například komunitou podporované zemědělství KPZky. Sdíleli jsme své nápady, náhled i zkušenosti a vzájemně se poznávali v týmu, který spolu bude více než dva roky úzce spolupracovat. Jsme vděční, že […]
Číst dál...„Budoucnost“ nelze „předpovědět“, protože „budoucnost“ neexistuje.Jakákoli užitečná představa o budoucnosti by se měla zdát směšná. Tyto dvě často citované věty z textu Jima Datora o studiích budoucností vědce provokují. Věda má k dispozici užitečné nástroje k předvídání budoucnosti, obvykle extrapolací ze současného stavu: budeme-li pokračovat touto cestou, pravděpodobně se stane toto. Při přemýšlení o současném potravinovém […]
Číst dál...